Kako je Macron Borisa i cijelu Britaniju otjerao u karantenu: Umrijet ćete od gladi

"Imamo dokaz da je prošli tjedan, prije deset dana, kemijsko oružje korišteno, barem klor, i da ga je uporabio režim predsjednika Bashara Hafeza al-Assada", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron.

Ministrima Velike Britanije rečeno je da će se njihova zemlja suočiti s velikom nestašicom hrane nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio da će zatvoriti granice svoje zemlje ukoliko Britanija ne uvede karantenu kako bi pandemiju virusa COVID-19 stavila pod kontrolu, prenosi Jutarnji list.

Naime, ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock na početku krize izazvane koronavirusom upozoren je da bi se britanski lanac opskrbe hranom mogao “raspasti”, jer se radnici (dostavljači) u francuskim lukama jednostavno neće odazvati njihovim pozivima i narudžbama.

Također se tvrdi i da je 20. ožujka, tri dana prije nego što je Britanija napokon proglasila karantenu, Emmanuel Macron rekao premijeru Borisu Johnsonu da “djeluje sad ili će Francuska zatvoriti svoje granice”.

– Nitko od radnika u francuskim lukama tog prvog vikenda nije nam se javljao… Nije bilo sigurno hoćemo li uopće imati dovoljno namirnica makar za sljedeći tjedan – rekao je jedan dužnosnik za The Times, a prenosi Daily Mail.

Prema podacima iz lipnja, Velika Britanija 50,07 posto hrane nabavlja iz inozemstva, a u zemlji proizvodi 49,93 posto.

Informacije o Macronovu ultimatumu procurile su u javnost u trenutku kad se europski čelnici pokušavaju dogovoriti oko uštede proračuna Europske unije u iznosu od 1,9 milijardi eura. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Macron podržavaju paket zajmova i subvencija državama članicama kako bi se oživjele njihove posrnule ekonomije.

Europski čelnici u Bruxellesu su u petak, prvi put nakon pet mjeseci, započeli razgovore na tu temu.

No problemi se već naziru – Nizozemci, uz potporu Austrije, Švedske i Danske, nisu voljni davati gotovinu zemljama poput Španjolske ili Italije, za koje nizozemski premijer Mark Rutte smatra da, dobiju li pomoć, “zauzvrat moraju poboljšati svoju kompetitivnost i otpornost” u slučaju da ih opet zatekne nova kriza.

Share This Article