Frka-Petešić: Prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika i spajati općine

U RTL Danas gostovao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić.

Govoreći o spajanju pojedinih ministarstava, poput gospodarstva te energetike i zaštite okoliša, objasnio je koji je bio cilj.

”Ideja je funkcionalno spojiti ministarstva čije resore je ponekad teško arbitrirati i lakše je kad to radi jedan ministar, nego da se ide u mukotrpne pregovore i da premijer mora arbitirati”, kaže Frka Petešić.

Kada je riječ o ministarstvima obrane i branitelja, kazao je da do spajanja nije došlo jer je riječ o prilično različitim stvarima.

”Ministarstvo obrane ima danas sasvim drugu ulogu – modernizirati cijeli sustav obrane i domovinske sigurnosti, a i standard NATO-a je da tom resoru civil bude na čelu”, rekao je.

Također, odbacio je nekakav nagađanja da do spajanja nije došlo zbog ustupanja SDSS-u mjesta potpredsjednika u Vladi.

U ministarstvima radi oko 13.000 ljudi i brojke oko smanjivanja ili zadržavanja neće puno značiti. Ono na što se cilja je, istaknuo je Frka-Petešić da se ”među prvim mjerama prepolovi broj lokalnih dužnosnika, kojih ima oko 2.000, i to u vrlo skorom roku, te da se ide na funkcionalno spajanje općina, a sve će u četvrtak predstaviti Andrej Plenković u programu Vlade”.

Facebook Komentari