Idući tjedan hladniji od prosjeka, toplije tek u kolovozu

Ljeto se percipirao kao dugo razdoblje suhog i vrućeg vremena, no i u ljeti su česti prodori vlažnog i nestabilnog zraka s Atlantika. Fronte nailaze na zagrijani kontinent što rezultira burnim atmosferskim reakcijama. U srpnju su bile već tri fronte, a uskoro bi mogla stići još jedna.

Prema sezonskoj prognozi Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena, idući tjedan bit će hladnije od prosjeka i na kopnu i na moru. Nova bi fronta mogla stići u noći sa srijede na četvrtak i prouzročiti oborine duž većeg dijela Jadrana, piše N1. Posljednji srpanjski tjedan bit će blago topliji, ali će temperature uglavnom biti ispod prosjeka. U prvom tjednu kolovoza na sjevernom Jadranu mogli bismo imati pozitivno odstupanje temperatura od prosjeka, a toplina će biti još izraženija u drugom kolovoškom tjednu.

Što se oborine tiče, uglavnom će biti u normali, dakle, nema značajnijeg odstupanja od prosjeka iduća četiri tjedna, prema sezonskoj prognozi ECMWF-a. Srpanj i kolovoz inače imaju najviše temperature tijekom ljeta. Maksimum za srpanj za postaju Maksimir je 40.4 stupnja, a ta je temperatura zabilježena 5. srpnja 1950. godine. Ove je godine u srpnju izmjereno najviše 32 stupnja, prenosi Večernji list.

Facebook Komentari