VIDEO Milanović o objavi razgovora s Plenkovićem: Stvarno jadno; O korona ograničenjima: Sovjetizacija… Mi nismo kultura “klekni, lezi, tuku mitraljezi”

Screenshot: N1

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je obišao izložbu Miljenka Domijana “Od oka k srcu – biljezi sjećanja u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu, prenosi HRT.

U izjavi za novinare nakon obilaska bio je kritičan prema objavi detalja sa svog razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem iza zatvorenih vrata, u kojemu je jedna od tema navodno bila Stožer civilne zaštite. Jutarnji list objavio je, naime, kako je po njihovim saznanjima tekao razgovor kada su se kamere ugasile, izvijestivši između ostalog da je Milanović Plenkoviću “docirao”.

Milanović je jučer kazao kako očekuje jasnije i točnije pravne okvire sa stajališta Ustava u kojima djeluje Stožer civilne zaštite, poput definiranja ovlasti za donošenje mjera i rokova u kojima takav režim vrijedi.

– To je jako ružno, znate, to je prilično ozbiljan primitivizam uopće da se netko usudi prepričavati razgovor dvojice ljudi u četiri oka, rekao je danas Milanović.

– Stvarno jadno, baš jadno, dodao je.

Milanović je rekao i da Plenkoviću nije docirao te da se ponio vrlo transparentno. Rekao je da kao problem vidi “sovjetizaciju razmišljanja o ljudskim pravima, o pravima građana”.

– Mi nismo kultura “klekni, lezi, tuku mitraljezi”, nego zapadnoeuropska država, rekao je Milanović.

Na novinarsko pitanje je li jučer bilo vrijeme i mjesto za te poruke odgovorio je: “A kad bi bilo vrijeme i mjesto?”

– Mislite li da je korektnije da se to radi iza leđa, da se daju informacije novinarima o tome o čemu su razgovarala dva čovjeka, dvije osobe koji su jedini bile na sastanku? Je li to korektnije?, rekao je Milanović.

Dodao je da prema ovoj Vladi vrlo konstruktivan te da će se ovo vrijeme nazivati vremenom hrvatske verzije ruskog konstruktivizma.

– Ne vidim kako bih mogao biti konstruktivniji. Tako da ukazujem na stvari i da kažem što ne valja i što u sebi krije klicu autokracije i dominacije izvršne vlasti nad predstavničkom vlašću, poručio je Milanović.

Milanović je rekao da je šutio o sadržaju razgovora, ali da netko okolo priča svoju verziju i da je netko to spreman objaviti.

– To se zove novinarstvo? Možda će to biti danas-sutra upravo posao ovog novog Ministarstva medija, da govori novinarima kako da pišu. To je vrlo loša praksa i to je primitivizam. Ne mislim na Plenkovića, ali kao pojava to je primitivizam, kao što je ovo što ja pokušavam raditi i govoriti konstruktivizam, rekao je predsjednik.

Milanović je za rješavanje problema mjera predložio španjolski primjer – da na mjesec dana ili dva parlament kaže da vlada ima pravo raditi to i to i tu ovlast prenijeti na neko treće tijelo.

– Je li to demokracija? Ja tako vidim demokraciju. Sovjetska škola je, naravno, drukčija, i vidim da ona živi i punim plućima diše i pupa i na nekim nastavnim centrima prava u Hrvatskoj, rekao je Milanović.

Vezano za Meggleovo gašenje proizvodnje u Osijeku, na novinarsko pitanje hoće li i može li iskoristiti svoje ovlasti u tom slučaju odgovorio je da ne može. Ono što pak može, dodao je, pozvati ljude da dođu u Hrvatsku, da govori stvari koje su u hrvatskom interesu te da propusti, na primjer, u Beču reći neke stvari s kojima se ne slaže, piše HRT.

Facebook Komentari