Planine veša u kući s djecom su realnost: Ove mame su uspjele i zaustavile kaos u svom domu

Na svom Facebooku profilu jedna je majka objavila ‘trik’ za peteročlanu obitelj koji se bazira na pranju, sortiranju, sušenju i odlaganju odjeće. Naime, kupila je pet različitih ‘kadica’ u različitim bojama, po jednu za svako dijete i drugu za sebe i supruga, pišu 24sata.

– Nakon što se složi, odjeća se stavlja u kadu svakog vlasnika i svaki dan do 17 sati se mora isprazniti u odgovarajuće ladice – objašnjava majka.

– Ne perem rublje svakodnevno, ali uvijek nešto treba staviti u nečiju kadu – rekla je. Ako prošeta po kući i nađe nešto po putu, smjesti to u onu kadu kojoj pripada. To mogu napraviti i djeca, ponekad ‘prošetati’ i ponijeti svoju kadu te ići iz sobe u sobu i uzimati svoje stvari po putu.

– Moja djeca sada imaju između 12 i 16 godina, ali to radimo već godinama – tvrdi. Kako bi smanjila vrijeme provedeno na sortiranju, ova majka ne kupuje odjeću za koju je potrebno peglanje.

– Otresem stvari prije nego što odu na pranje i okrenem sve naopako. Postala sam stručnjak u tome – rekla je. Još jedna žena koja se oglasila u razgovoru na društvenim mrežama rekavši da nema dovoljno prostora za pohranu u svom domu, a da je drugo dijete na putu, pa joj je potrebno jednostavno, brzo i jeftino rješenje.

– Kupila sam ove kutije za odlaganje s poklopcima. Imaju plastičnu košuljicu na prednjoj strani za naljepnice. Htjela sam one s poklopcima kako odjeća ne bi bila prašnjava i puna pseće dlake – rekla je. Majka je napravila naljepnice u boji za svako dijete (crvene za njenu trogodišnju i zelenu za bebu), a svaka etiketa ima sliku predmeta i riječi.

– Mrzimo slaganje odjeće i često imamo planinu oprane odjeće pa je ovo dobro rješenje. Odjeću možemo brzo baciti u ispravnu košaru bez ikakvog razmišljanja i napora. Osim toga naš dječak to može sam napraviti i lako može naći koja odjeću koja mu treba – rekla je.

Sustav označen bojom za sortiranje koristila je i majka petero djece Deirdre Turner (35) iz Victorije, koja je došla do genijalne ideje nakon što je saznala da je trudna s drugim setom blizanaca.

– Kad sam saznala da imam blizance, po drugi put, započela sam pratiti druge mame s velikim obiteljima na mreži kako bih vidjela kako su se snašle. Iako sam u početku bila u panici zbog rođenja blizanaca, to je također bio postupni proces organiziranja, uvođenja i rafiniranja sustava da bismo vidjeli što zapravo funkcionira. ‘Vrhunski sustav kodiranja boja’ počeo je ovog tjedna i sada svako dijete ima zasebnu boju – rekla je Deirdre.

Starijoj djeci je dala njihove omiljene boje – crvenu, zelenu i plavu, a blizancima žutu i narančastu. Nakon toga je otišla u kupovinu stvari obojenih u boji koji odgovaraju djeci.

– Narančastu je bilo malo teško pronaći, ali uspjela sam – priča majka. Svako dijete sada ima u svojoj boji: dva ručnika, jedan ručnik za lice, četkicu za zube i dječji konac za zube, šalicu, jednu zdjelu, jedan tanjur, pribor za jelo, bocu za piće, a i spremnik za igračke je također u bojama za stariju djecu.

– Zatim svi imaju i jednu košaru za pranje rublja, koja će se uglavnom koristiti za stavljanje čistog rublja kako bi dječaci mogli odlagati svoje stvari – navodi Deirdre i tvrdi kako se već vide obećavajući pomaci s ovim sustavom.

– Već sam vidjela pozitivne rezultate: djeca automatski odnose svoje posuđe u sudoper i stavljaju ručnike na vješalice. Na prvi pogled mogu reći tko ostavlja svoje stvari uokolo i to eliminira izgovore poput ‘to nije moj tanjur’. Kao mama koja radi puno radno vrijeme moram imati sisteme koji funkcioniraju kada sam na poslu – objasnila je i dodala:

‘Naša kuća je mala i mora biti dobro organizirana kako bih spriječila da se sve brzo pretvori u kaos. Ideja da djeca imaju svoju boju je da budu odgovorni’.

– Lako je vidjeti tko ne odlaže svoje stvari, a i lako je pronaći i brinuti se o svojima stvarima – tvrdi. Deirdre je također napunila njihove ormare, tako da svako dijete ima pet zimskih, pet ljetnih i pet prijelaznih kombinacija, piše Daily Mail.

Facebook Komentari