Najveći ulov krivotvorenih novčanica eura: Zaplijenili 50 apartmana, 10 tvrtki, 12 vozila

Uhićenje 44 osobe, zapljena imovine vrijedne osam milijuna eura i razbijanje skupine za koju se vjeruje da je odgovorna za proizvodnju 25 posto krivotvorenih novčanica eura koje cirkuliraju po Europi, rezultat su zajedničke akcije policija Italije, Belgije i Francuske te Europola, piše Večernji list.

Uhićenja su prije nekoliko dana obavljena u Italiji, a tamošnja policija zaplijenila je 50 apartmana, dvije farme, 10 tvrtki koje su se bavile različitim poslovima, 12 vozila, luksuzni brod… Iz Europola su priopćili da je riječ vjerojatno o najvećoj kriminalnoj skupini koja se bavila krivotvorenjem eura, a višegodišnja policijska operacija počela je u listopadu 2017. kada je talijanska policija zaplijenila krivotvorene novčanice od 50 eura. Pregledom tih novčanica forenzičari su ustanovili da je za njihovo krivotvorenje korištena vrlo sofisticirana tehnologija koja je uključivala i visoko kvalitetne strojeve za krivotvorenje i jako visoku kvalitetu papira za izradu krivotvorenih novčanica.

Istražujući dalje, policija je posumnjala da je riječ o skupini koja je kroz godine krivotvorila oko tri milijuna novčanica eura u vrijednosti od 233 milijuna eura. Prema Europolu, to je jedna četvrtina svih krivotvorenih novčanica eura koje su otkrivene od uvođenja eura. Sumnja se da se mozak cijele te kriminalne operacije, krivotvorenjem novca bavio više od 20 godina. Osim što je osmislio način za visokokvalitetno krivotvorenje novčanica eura, osumnjičen je i za njihovu distribuciju diljem Europe. Istraga je otkrila i da je s krivotvorenjem novčanica eura bila povezana i Camorra, jedna od talijanskih mafijaških organizacija.

Predistraga koje je u veljači 2018. pokrenuta u Napulju rezultirala je zapljenom 450.000 krivotvorenih novčanica u apoenima od 50 i 100 eura, vrijednih oko 41 milijun eura. Taj je novac bio skriven u bačvama. U lipnju iste godine, talijanska policija otkrila je i ilegalnu tvornicu u kojoj su se izrađivali krivotvoreni novčići od 50 centi, a tada su uhićene četiri osobe.

Facebook Komentari