Mljekari šokirani otkazima iz Megglea: Ne znam što će sada biti, strah me je za budućnost

Iz Megglea su jučer objavili kako od početka sljedeće godine gase proizvodnju u Osijeku, a u restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj bez posla će ostati 160 radnika. Uz to, otkazuju i ugovore s kooperantima, malim proizvođačima od kojih su otkupljivali mlijeko, pišu 24sata.

Vijest je to koja je šokirala brojne poljoprivrednike i proizvođače, a zbog koje je osječko-baranjski župan Ivan Anušić zatražio i hitan sastanak s upravom Megglea.

– Gospodine moj, evo naježio sam se od ovoga što ste mi rekli. To mi je prvi glas i stvarno ne znam što da vam kažem – rekao je za Jutarnji list Josip Ostojčić, vlasnik OPG-a u selu Prnjavoru.

Ispričao je kako je baš jučer dobio uplatu i pomislio da su pedantni. Kaže da s njima surađuje od 2001. godine i da nikad nisu imali problema, a najavio im je i plan povećanja proizvodnje sa 31 na 40 krava.

– Stvarno ne znam što će sada biti. Iskreno, strah me je za budućnost – ispričao je mljekar čija obitelj godišnje proizvede oko 190.000 litara mlijeka.

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine u Meggleu, također je rekla da je ovo veliko iznenađenje za njih te da će danas imati sastanak s radnicima, a nadaju se i sa upravom. No, neki u ovome vide i šansu za proizvođače.

– Ja mislim da je ovo jedinstvena prilika da proizvođači postanu suvlasnici i da u određenom dijelu otkupe tvornicu uz pomoć fondova EU. Iz sredstava za ruralni razvoj može se povući do 5 milijuna eura, kao što su radile Osatina, Žito, Pivac – rekao je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Predsjednik Udruge otkupljivača i prerađivača mlijeka CRO MILK, Dalibor Janda, gostovao je u Dnevniku Nove TV te je ispričao da se posljednjih godina događaju brojni problemi uz otkup mlijeka.

– Ti problemi vukli su se godinama. Kada gledamo na situaciju na tržištu i što se sve događalo posljednjih godina, tu je situacija s Agrokorom, ali i korona virus, koja je pogodila ne samo mljekarski sektor Hrvatske nego i cijele Europe. Sigurno se zbog toga Meggle odlučio na ovakav potez – kaže Janda i dodaje kako se radi o jednoj vrsti upozorenja o tome u kakvim se poteškoćama nalazi mliječna industrija, a upozorava i na nelojalnu konkurenciju. Janda kaže se nada da ovaj potez Megglea neće smanjiti proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj.

– Ulazimo u dio godine koji je siromašniji u proizvodnji mlijeka, manje se mlijeka proizvodi, ali nadam se da ovakvih situacija, da zbog ovakvih problema gubimo proizvodnju mlijeka – neće biti – zaključio je Janda.

Iz Megglea su pak za Jutarnji potvrdili da će od 1. siječnja biti na tržištu s “proizvodima proizvedenim u našim tvornicama u drugim europskim zemljama”.

– U skladu s time zapošljavat ćemo 30-ak ljudi primarno u prodaji te u administraciji – kažu iz kompanije.

Facebook Komentari