Kineski sportaši odletjeli kući: Zaštitili su se od glave do pete, svi su bili u bijelim odijelima

Bilo ih je baš čudno vidjeti, svi su bili u bijelom i pod jakom zaštitnom opremom, rekao je jedan od radnika Zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu, pišu 24sata.

Naime, u zajedničkoj koordinaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, nacionalnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa i turističke agencije Ban Tours jučer je obavljen komercijalni repatrijacijski let između Zagreba i kineskog grada Tianjina udaljenog stotinjak kilometara od Pekinga.

– Zrakoplov Airbus320 Croatia Airlinesa poletio je prema Tianjinu jutros u 1 sat s grupom od 120 mladih kineskih sportaša pekinškog sveučilišta, koji su boravili u Hrvatskoj. Bio je to istodobno najdulji let u povijesti Croatia Airlinesa (gotovo 8000 kilometara), koji je obavljen s međuslijetanjem u kazahstanskoj Astani, nakon čega je slijedilo prvo slijetanje zrakoplova hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika u Kinu (u 13 sati po hrvatskom vremenu).

Povratni let bit će danas, također sa međuslijetanjem u Astani, kojim će u Zagreb biti prevezeni hrvatski državljani i državljani Europske unije – priopćili su iz Croatia Airlinesa te su nadodali kako su sve odradili u skladu s mjerama zaštite od pandemije. Na povratku prema Hrvatskoj, prema neslužbenim informacijama, trebalo bi biti 74 putnika diplomata.

– Ovaj zahtjevni projekt u uvjetima epidemiološke krize u svijetu bio je pomno planiran i uspješno je realiziran uz veliku podršku Veleposlanstva Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini, što je još jedna potvrda uspješnih i kontinuiranih napora hrvatske diplomatsko-konzularne mreže u vezi s repatrijacijom hrvatskih državljana, kao i državljana drugih zemalja.

Veliki doprinos svemu dala je i putnička agencija Ban Tours, inače zakupac navedenih repatrijacijskih letova, čije je profesionalno osoblje s višegodišnjim bogatim iskustvom u avioprijevozu i organizaciji charter letova osiguralo ključne preduvjete za ostvarenje ovog projekta – istaknuli su iz Croatia Airlinesa. Kako kaže sugovornik, putnici su se sami odlučili dodatno zaštiti.

– Na aerodromu je obvezno nošenje maski i biti na udaljenosti od najmanje metra, zato je bilo zanimljivo vidjeti tu scenu. Uljepšali su nam smjenu, fino smo se nasmijali – ispričao je sugovornik s aerodroma.

Općenito bi putovanje moglo postati znatno drugačije nego do sada: članovi kabinske posade u zaštitnim odijelima, svi putnici s maskama i rukavicama, unutrašnjost aviona se dezinficira prije polijetanja, na svakih pola sata članovi posade dijele sredstva za dezinfekciju ruku, a i u prvoj i biznis klasi samo se još dijele jela koja su zapakirana. Posebno osoblje tijekom čitavog leta vodi računa o higijeni u nužnicima i kuhinji, navodi Deutsche Welle.

Facebook Komentari