Grčka je traži zbog krađe bundi vrijednih 1,2 milijuna eura. Dala jamčevinu od 200.000 kn pa pobjegla u Srbiju

Suzana Petrović (53), srbijanska državljanka za kojom je Grčka raspisala europski uhidbeni nalog (EUN) zbog sumnje da je s više osoba ukrala bunde vrijedne 1,2 milijuna eura, ipak iz Hrvatske neće biti izručena Grčkoj, piše Večernji list.

I to ne zato što je Hrvatska, u kojoj je početkom 2020. uhićena ne želi izručiti, već zato što je Suzana Petrović, jamčevini od 200.000 kuna i mjerama opreza usprkos, uspjela iz Hrvatske pobjeći u Srbiju te nestati bez traga. Grčka je tako ostala bez osumnjičene kradljivice bundi za kojom traga duže vrijeme, a naš državni proračun bogatiji je za 200.000 kuna.

Priča je počela početkom godine, kada je Suzana Petrović po EUN-u uhićena u Hrvatskoj. Sudac istrage Županijskog suda u Vukovaru joj je odredio istražni zatvor, no potom joj je taj istražni zatvor zamijenjen jamčevinom od 200.000 kuna te mjerama opreza. Te mjere opreza uključivale su njezinu obvezu da se svakog tjedna javi policiji te da boravi na adresi koju je prijavila kao privremeno boravište.

Uz to je sucu istrage obećala da neće bježati, a nakon što je uplatila 200.000 kuna jamčevine i to u gotovini, te nakon što su joj oduzete srbijanska putovnica i osobna iskaznica, Suzana Petrović je puštena da se brani sa slobode. U međuvremenu, sud je trebao odlučiti o grčkom zahtjevu za njezinim izručenjem, no zakazane sjednice nisu se održale zbog epidemije COVID-a, koju je po svemu sudeći iskoristila i Suzana Petrović da bi pobjegla u Srbiju.

Osječka policija to je ustanovila 20. ožujka, nakon što se u dogovoreno vrijeme nije javila u policijsku postaju. Istražujući to, policija je doznala da je Suzana Petrović u Srbiji. To su doznali od osoba kojima se javila da je stigla u Srbiju, odnosno u Beograd, a utvrđeno je i da granicu Hrvatske i Srbije nije prešla legalno, jer bi taj prelazak bio evidentiran u informacijskom sustavu MUP-a. Stoga kako je Suzana Petrović postala nedostupna hrvatskim vlastima, sudu u Vukovaru nije preostalo ništa drugo nego da obustavi izručenje po EUN-u.

Grčka njezino izručenje traži jer ju se sumnjiči da je u Solunu i Kastoriji 31. srpnja 2013. organizirala zločinačku organizaciju koja se bavila krađama. Osim što je organizirala zločinačku organizaciju Suzana Petrović se sumnjiči da je sa svojim suprugom, također članom zločinačke organizacije, u inkriminirano vrijeme ukrala 434 bunde vrijedne oko 1,2 milijuna eura. Ukradene bunde je potom sakrila u velike vreće, koje je zalijepila selotejpom te prokrijumčarila preko granice i preprodala zbog čega se sumnjiči i za pranje novca.

Facebook Komentari