Cijena srebra porasla za čak 60 posto u samo četiri mjeseca

Za visoki rast cijene srebra zaslužna je potražnja za istim. Naime, tržište diktira cijenu, a usred pandemije porasla je potražnja za plemenitim kovinama, naročito srebrom.

Od siječnja 2020., indijski izvoz srebrnog nakita porastao je s 5,5 milijardi dolara na gotovo 11,5 milijardi dolara.

Većina indijskog izvoza nakita ide u Hong Kong i Kinu, što ukazuje da je usprkos pandemiji COVID-19 ili zbog nje potražnja za srebrnim nakitom dramatično porasla. Istovremeno, u SAD-u je porasla potražnja za srebrom u polugama, objavio je Seekingalpha.

Srebro je brzo sustiglo vrijednost zlata tijekom ove kalendarske godine i zapravo je nadmašilo potražnju za žutim metalom, od početka ove financijske godin, pišu 24sata.

Više od polovice proizvodnje srebra u industrijske je svrhe, a predvodi ih solarni sektor. Industrijska roba, poput baznih metala, imala je nagli rast tijekom posljednja tri mjeseca, a cijena srebra također je počela odražavati taj porast. Uz takav rast cijena srebra, ono bi uskoro moglo postati cijenjeno poput zlata.

– Već smo vidjeli kako cijena zlata raste zbog zabrinutosti Covid-19 i prijetnje recesije. No, uz globalni poticaj, koji bi trebao pomoći generiranju rasta industrijske proizvodnje i gospodarskih aktivnosti, srebro će dobiti potporu. Potražnja za srebrom usko je povezana s industrijskom proizvodnjom, a čini 50 posto njegove potražnje – istaknuo je stručnjak za plemenite kovine Ajay Kedia za Business Standard.

Facebook Komentari