Bivši predsjednik o “sovjetizaciji” sadašnjeg: To mu je izričaj. Ne tražimo da bude lobotomiziran

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je za N1 da je predsjednik Zoran Milanović bio u pravu kad je tražio da se urede ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite. Pritom se otvorio niz popratnih pitanja u vezi predsjednika, ali i drugih stvari.

“Mislim da je gospodin predsjednik u pravu. Naravno da nitko razuman ne smatra da bi Stožeru trebalo oduzeti mogućnost da reagira na koronu, promjene epidemiološkog statusa i slično, ali to mora biti pravno uređeno”, objasnio je Josipović.

Voditelj je Josipovića podsjetio na dio Milanovićeve izjave o “sovjetizaciji društva” u kontekstu djelovanja Stožera, odnosno njegova opaska da Hrvatska nije “kultura klekni, lezi, tuku mitraljezi”.

“Predsjednik voli imati slikovite izričaje. Rekao bih da je riječ o stanju pravne nesigurnosti što bi trebalo okončati”, komentirao je Josipović koji smatra da bi se ovlasti Stožer dale rutinski riješiti:

“To bi vjerojatno bio postupak od nekoliko sati rada u Saboru.”

Plenkovićeva izjava onomad o tvrdoj kohabitaciji

“Moje očekivanje je da će oba aktera biti u okviru ustavnih ovlasti. Ali nije samo pitanje tih ovlasti. Neke funkcije i prelaze ono što je zapisano u dokumentima. Predsjednik koji prestaje biti političar u smislu djelovanja u stranci, ne prestaje biti političar. On je vrhunski političar sa svojim svjetonazorom, političkim pogledima”, objasnio je Josipović.

On ne smatra da je predsjednik Milanović ikome docirao.

“Očekivati od predsjednika da bude lobotimiziran i da ne izražava svoja politička stajališta, mislim da je pogrešno. Takav predsjednik ne bi nikome bio potreban”, sada je slikovit bio Josipović.

Što se tiče Milanovićevih izjava o izborima kada je govorio da možda neće ići na izbore, Josipović smatra da nisu bile dobre. On, kaže, razumije da je Milanović htio biti neutralan, ali to nije napravio najsretnije:

“Poruka o izlasku na izbore ne znači agitaciju na izborima.”

Za stanje u SDP-u rekao je da naravno da će vodstvo stranke snositi političke konzekvence.

“Biračko tijelo očito nije bilo zadovoljno politikom koja se vodila. Drugo, imamo novog igrača na ljevici, to je koalicija Možemo!. Ja im čestitam, nadam se da su svjesni da ne trebaju ratovati s SDP-om, nego surađivati… Treće, SDP ima nešto starije biračko tijelo, koje je možda bilo više uplašeno zbog koronavirusa”, komentirao je Josipović.

” Oni su možda i nešto ljeviji od SDP-a, što nije loše po hrvatsku demokraciju”, dodao je.

VIDEO Milanović o objavi razgovora s Plenkovićem: Stvarno jadno; O korona ograničenjima: Sovjetizacija… Mi nismo kultura “klekni, lezi, tuku mitraljezi”

Share This Article