Za spas turizma svima smanjite PDV, pokrenite ključne reforme

U turizmu gori požar, poručuju u četvrtak iz Udruge Glas poduzetnika iz koje traže hitne intervencije Vlade i novih ministara kako bi smanjili PDV, kao što su učinile brojne europske zemlje te da se donese uredba kojom bi banke morale dati moratorije na kredite i leasinge bez naplaćivanja kamata, pišu 24sata.

Napominju da nema zarada i novih investicija te da banke i leasing kuće klijentima ne olakšavaju ovo teško razdoblje u kojem poslovanje ima za cilj očuvati radna mjesta i likvidnost tvrtke.

– Ako Vlada ne smanji PDV svima u turizmu i ugostiteljstvu na min. 13%, kao najugroženijim djelatnostima te ukoliko ne dođe do ključnih reformi u sektoru turizma, a pogotovo ako dođe do spajanja ministarstava turizma i kulture, za što se nadamo da se ipak neće dogoditi, ključna grana hrvatskog gospodarstva gubi perspektivu i baca se na koljena – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, iz koje postavljaju pitanja i oko toga što radi Hrvatska turistička zajednica.

– I dalje snima spotove i skupe reklame na plažama, sa suncobranima, škampima na buzaru, na otocima i gradovima na Jadranu. Baš kao da se ništa ne događa. Izostala je njihova pravovaljana reakcija, a svakako, sada više nego ikada, i nužna reorganizacija i smanjenje broja Turističkih zajednica. Njihov broj, s ukupnim brojem zaposlenih, za mjesec dana će premašiti brojku preživjelih tvrtki koje posluju u turizmu i ugostiteljstvu! Hrvatska turistička zajednica se bori s turizmom, ne za turizam! – rekla je Gordana Fabijanić, članica Odbora za turizam UGP-a.

Poručuju da nam sada trebaju brze medijske reakcije, transparentnost u komunikaciji s gostima, fleksibilnost, artikulirana i ciljana kampanja prilagođena turizmu za vrijeme epidemije.

– O radu HTZ-a možemo reći kako ovisi proračun RH, likvidnost mnogih tvrtki i obrta, opstanak velikog dijela gospodarstva Hrvatske, a svakako bi trebala ovisiti i njihova radna mjesta – poručuju iz Glasa poduzetnika i dodaju da je HTZ trom sustav uljuljkan u valove prekrasnog mora i plaža.

Facebook Komentari