VIDEO Vlada: Odgoda ovrha i blokada; S APIS-om ugovor za izradu platforme za praćenje korona virusa

Vlada je danas održala pretposljednju sjednicu u ovom mandatu. Iako se očekivalo kako će danas biti posljednja sjednica Vlade u ovakvom sastavu, premijer Andrej Plenković najavio je još jednu koja će se održati u utorak.

Iako se očekivalo kako je danas posljednja sjednica Vlade u ovom mandatu, premijer Andrej Plenković najavio je kako će se u ovom sastavu ipak sastati i u utorak.

“Ovo je naša predzadnja sjednica, zadnju sjednicu imat ćemo još u utorak, da određene odluke koje Vlada do kraja svog mandata treba donijeti također usvojimo”, kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Najavio je kako će Državno izborno povjerenstvo danas službeno objaviti rezultate parlamentarnih izbora.

“Nakon što DIP to objavi i donese Predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, ja ću imati susret s njim i donijeti mu potpise većine novoizabranih zastupnika, njih 76, kako bismo dobili mandat za sastavljanje vlade”, kazao je Plenković.

Dodao je kako će se konstituirajuća sjednica novog, 10. saziva Hrvatskog sabora, najvjerojatnije održati sredinom idućeg tjedna.

O epidemiji koronavirusa

Plenković je u uvodnom je obraćanju podsjetio kako je Hrvatska ušla u ERM2 mehanizam, tzv. čekaonicu za euro.

“Na nama je da ostvarimo naš strateški cilj ulaska u eurozonu”, kazao je Plenković i najavio kako će se popodne u Bruxellesu sastati s predsjednicima Europske komisije i Europskog vijeća uoči sutrašnjeg summita.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je najnovije informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus.

“U ovom valu epidemije preminulo je 12 osoba, većina ih je imala teške komorbiditete. U proteklom tjednu nema novih žarišta. U posljednjih 20-ak dana situacija se pogoršala i svakodnevno donosimo selektivne mjere razmjerne epidemiološkoj situaciji. Molim građane za maksimalno strpljenje. Hrvatska je pokazala zrelost na početku epidemije i sada je ponovno vrijeme za najveći stupanj odgovornosti”, kazao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako je uvedena mjera za okupljanja više od 100 sudionika.

“Obvezna je evidencija sudionika, a produžena je i mjera privremenog režima prelaska granice do 31. srpnja”, rekao je Božinović i dodao da je zabilježeno više od 300 kršenja mjera vezanih za ponašanje u javnom, međugradskom i brodskom prijevozu.

Istaknuo je kako se građani uglavnom pridržavaju propisanih mjera.

“Nije namjera uvesti sankcije i daljnja ograničenja, već osigurati funkcioniranje gospodarstva i siguran boravak domaćih i stranih turista”, rekao je Božinović.

Ugovor s APIS-om

Vlada je na sjednici izmijenila odluku o izradi digitalne platforme i uspostavu interoperabilnosti u svrhu praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti te je u nadležna tijela za njezinu izradu i uporabu uključila i Ministarstvo zdravstva, a platformu će izraditi APIS, s kojim će se potpisati ugovor.

Vlada je, naime, na sjednici u četvrtak izmijenila odluku od 19. ožujka, i to tako da se u nadležna tijela/institucije uključene u prikupljanje, integriranje i razmjenu te uporabu/korištenje podataka dodaje Ministarstvo zdravstva, a za provedbu i realizaciju odluke sklopit će se ugovor između Vlade i Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT d.o.o.).

Ugovor s APIS-om potpisat će ministar zdravstva, koji je, prema odluci, zadužen i za imenovanje koordinatora provedbe izrade platforme.

Sredstva za provedbu odluke, odnosno za prvu fazu izrade digitalne platforme u iznosu od 625 tisuća kuna (s uključenim PDV-om) osigurat će se preraspodjelom sredstava u državnom proračunu na pozicijama Ministarstvo zdravstva.

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo nad 60. glazbenim večerima u sv. Donatu, koje će se u Zadru održati od 16. srpnja do 14. kolovoza.

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade odlazi na Pantovčak. Tamo će se sastati s predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji će mu dati mandat za sastavljanje Vlade, piše dnevnik.hr.

Ministar Zdravko Marić na Vladi je rekao i da se zbog aktualne situacije s korona krizom odgađa provođenje ovrha i blokiranje računa do 18. listopada.

Facebook Komentari