Mi majstori moramo nositi maske kad ulazimo u dom, ali naši domaćini se toga ne drže

Gdje god ima šaltera i redova, zaposlenici i stranke odsad moraju nositi masku – u poštama, bankama, svim trgovačkim društvima sa strankama. Pedikerima, maserima i ostalima kojima je dosad to bila samo preporuka, maska opet postaje obaveza, pišu 24sata.

Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ne moraju je nositi samo djeca mlađa od dvije godine, ali ni predškolci koji pružaju otpor, ili masku/lice stalno dodiruju. Nije obavezna niti za osobe s autizmom i intelektualnim teškoćama, s većim tjelesnim ili motoričkim oštećenjima, nikog tko zbog maske može imati problema s disanjem, ili ju ne može skinuti bez tuđe pomoći. Izuzetaka je još, pa bez maske mogu biti i osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti, što ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove korone.

Trgovci i ostali koji ne bi trebali posluživati mušterije bez maske, međutim, nemaju ovlasti provjeravati je li netko bez maske, kako za sebe tvrdi, kronični respiratorni bolesnik kojemu maska smeta. Dakle, bilo tko može ući u trgovinu ili u banku, poštu bez maske i reći da je primjerice, astmatičar. U odlukama Civilne zaštite ne piše ništa o tome kako spriječiti i sankcionirati eventualne manipulacije. Internetom se brzo šire dezinformacije o tome kako maske mogu štetiti zdravlju jer, navodi se, smanjuju dotok kisika, ugrožavaju imunološki sustav, i slično. Zdravstvene institucije opovrgavaju takvo širenje panike. Opravdano može biti samo pitanje građana koće li maske pojeftiniti i da li će biti besplatnih maski za socijalno ugrožene.

Od petka će u Srbiji one biti obavezne i na otvorenom, tamo gdje nije moguće održavati razmak od najmanje metra i pol – na stanicama javnog prijevoza, u redovima ispred trgovina i slično. Uvedena je i preporuka nošenja maske vani gdje god ima javnog okupljanja.

– Bilo bi korektno, fer prema nama majstorima koji ulazimo u tuđe domove, da i domaćini nose masku dok mi unutra boravimo – rekao nam je serviser kućanskih aparata. Ako majstori mogu cijelo vrijeme biti pod maskom, kaže, zašto ne bi i domaćini. Ponekad, kaže, ne održavaju niti distancu.

– Najsretniji sam kad popravljam perilicu rublja u kupaonici pa njome blokiram ulaz – kaže serviser, ogorčen što klijenti nisu dovoljno savjesni da maskom zaštite i njega.

Facebook Komentari