Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj o slučaju i videu u kojemu Manuel Neuer pjeva pjesmu „Lijepa li si“

U posljednjim danima svjedoci smo ponovnog pokušaja kolektivnog prikazivanja Hrvata kao ekstremista. Ovim putem željeli bismo to demantirati, piše Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Od 1. srpnja 2013. godine Hrvatska je punopravna članica Europske Unije te poštuje različitosti nacija i njihove zajedničke vrijednosti. Upravo to osnova je europskog zajedništva. Hrvatska je prelijepa zemlja sa mnogo različitih regija te svake godine sve više i više turista dolazi ih posjetiti. Te hrvatske prirodne ljepote opjevane su u mnogim pjesmama.
Pjesmu „Ljepa li si“ pjevali su i naši nogometni reprezentativci tijekom svjetskog nogometnog prvenstva, koje je održano prije dvije godine, kao svoju neslužbenu drugu himnu, a ona se rado pjeva i na mnogim drugim privatnim događajima. Pjesma, kao što i sam naziv govori, opisuje ljepote Hrvatske i povezanost između različitih njenih regija. Mnoge hrvatske sportašice i sportaši proslavljaju svoje sportske međunarodne uspjehe pjevajući upravo tu pjesmu. Ona je postala jedan oblik nacionalnog kulturnog dobra. Svaki jezik ima svoje karakteristike, pa se tako i u toj pjesmi hrvatski koristi sa puno aforizmima, metaforama i sa velikim emocionalnim nabojem. Zajednički nazivnik svemu tome je zajedništvo hrvatskoga naroda bez obzira na geografsku udaljenost i razlike. To je dio hrvatske kulture i kao takav mora se poštovati.

Vratar njemačke nogometne reprezentacije, Manuel Neuer jedan je od mnogih turista koji svoje slobodno vrijeme i godišnji odmor rado provodi u Hrvatskoj.

Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj sa svojim članovima osjeća zabrinutost i diskriminiranost, jer se opetovano pokušava, ne samo cijeli hrvatski narod već i naše dugogodišnje goste, prikazati kao desno orijentirane ekstremiste. Takvu političku praksu ovim putem odlučno odbacujemo.

Na nedavno održanim izborima, hrvatski narod još jednom pokazao je svoj stav o totalitarnim režimima. Političke stranke poput njemačkog AfD‐a koje su svoje programe pokušale graditi na rubnim ekstremnim stavovima nisu uspjele prijeći čak niti izborni prag.

U hrvatskoj kulturi otvorenost i interes za razgovor su običaj te Vas ovim putem srdačno pozivamo da dođete u Hrvatsku i otpjevate pjesmu „Lijepa li si“ zajedno sa nama u mirnom i opuštenom okruženju.
S poštovanjem,

Franjo Akmadža, predsjednik
Kroatischer Weltkongress in Deutschland e.V. (KWKD)

Facebook Komentari