13 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Drastični rezovi: HGK će dati čak 200 do 250 otkaza zbog krize

Drastični rezovi: HGK će dati čak 200 do 250 otkaza zbog krize

Hrvatska gospodarska komora podijelit će otkaze za skoro polovicu svojih zaposlenika zbog krize i pada članarina. HGK sa nizom svojih sektora zapošljava oko 520 ljudi u središnjem uredu, podružnicama, ali i inozemnim predstavništvima, pišu 24sata.

Da se sprema veliki val otkaza nam je potvrđeno od dvoje sugovornika koji kažu da će se broj otkaza kretati između 200 i 250.

– Razlog je pad prihoda od članarina koje nisu naplaćivane tri mjeseca, a padat će i sljedeće godine zbog smanjivanja iznosa članarina. Trebalo bi ostati oko 300 ljudi. Ogroman je to šok – kaže nam osoba iz Komore upućena u događanja.

Predsjednik HGK Luka Burilović nam se nije javio za komentar. HGK smo poslali pitanja o točnom broju ugovora o radu koji će biti raskinuti i je li točno da će biti više od 200 otkaza, planiranom padu prihoda i načinu na koji će se jedna od najstarijih institucija reorganizirati. Iako nam je potvrđeno da se na planu koji uključuje otkaze radi, nisu precizirali koliko će ih točno biti.

– Možemo potvrditi da HGK priprema reorganizaciju o kojoj će javnost biti obaviještena odmah po definiranju plana, te razgovora sa zaposlenicima – službeni je odgovor HGK.

Dodali su i da je reorganizacija Komore počela s digitalnom transformacijom, no kažu da je situacija s pandemijom pridonijela da joj se pristupi ranije od planiranog.

HGK je ove godine planirao prihode od 233 milijuna kuna, a od obvezne članarine koje plaćaju sve tvrtke koje posluju u Hrvatskoj je trebalo doći oko 70 posto ili oko 165 milijuna kuna. Nakon izbijanja korona krize, donijeli su odluku da tvrtke ne plaćaju članarinu tri mjeseca. Na zaposlene je s druge strane odlazilo ukupno oko 90 milijuna kuna godišnje. Ostatak troškova su bili materijalni troškovi, organizacije odlazaka na sajmove, vanjske usluge i slično.

HGK je na udaru zbog obvezne članarine, ali i suđenja bivšem predsjedniku Nadanu Vidoševiću koji je optužen da je izvukao milijune iz te institucije. Također, Udruga Glas poduzetnika se zalaže da članstvo bude dobrovoljno, a ne da je obvezno čim se osnuje tvrtka.

Jedan od sugovornika iz HGK kaže da su trebali početi transformaciju i ranije.

– Iako ima puno povika, Komora nudi niz besplatnih usluga, bori se za hrvatsko gospodarstvo, a većina tvrtki plaća 42 kune članarine mjesečno. Takva institucija ne bi trebala propasti, ali da se treba modernizirati i biti nezavisna od politike, treba – smatra.

Najnovije

Još iz rubrike