Tisuće učenika s ukorom, par stotina izbačeno iz škole, a na nastavi bili četiri mjeseca

Iako su samo malo više od tri mjeseca bili na nastavi u školi, naši osnovnoškolci i srednjoškolci uspjeli su ove školske godine nakupiti popriličan broj negativnih pedagoških mjera.

Osnovnoškolcima je izrečeno više od 5.000 mjera – opomena, ukora i strogog ukora. Čak 204 srednjoškolca isključena su iz škole, a više od 10.000 njih dobilo je opomenu ili ukor.

– Vjerojatno su to repovi iz prvog polugodišta i tada su učenici dobili neki ukor i u drugom polugodištu nisu se više niti uključivali u neki rad, rekla je Dubravka Miljković sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Za sve je ovo bila nova situacija u školstvu, kaže prof. Miljković, ali možda je trebalo pokazati malo više empatije, iako su se svi snalazili na svoj način, javlja HRT.

– Možda su svi pogubili konce, ovo su bile izvanredne okolnosti nitko učitelje nije educirao da se nose s takvim okolnostima, dodala je Miljković.

Ali ni učenike. Pa je tako ocjenu loše iz vladanja dobilo njih više od 3.500 tisuće. Primjerice – s takvom ocjenom osmaši ne mogu dobiti smještaj u učeničkom domu. U jednoj ih je školi čak 47 ocijenjeno loše ili dobro iz vladanja, roditelji su se žalili, a Ministarstvo reagiralo.

“Na temelju prijave roditelja učenika u kojoj se žale na ocjene iz vladanja, Služba prosvjetne inspekcije područna jedinica u Rijeci pokrenula je inspekcijski postupak po službenoj dužnosti., a vezano uz ocjene iz vladanja na kraju nastavne godine.”, priopćili su iz Ministarstva.

Nalaz se očekuje do kraja tjedna. No, u svakom slučaju, ionako specifična i neuobičajena situacija, ovakvim potezima i odlukama stanje u školstvu čini još kompliciranijim.

– Je li na pomolu neki novi predmet – krizne situacije u školstvu? Već je na Učiteljskom fakultetu uvedeno nošenje sa stresom, kako upravljati sa stresom što je jako važno, rekla je Miljković.

Da, ali važno je i to da se prije nove školske godine uspostave i neka pravila, nova pravila, koja zahtijeva nova situacija, kako se ne bismo čudili ovakvim pedagoškim mjerama.

Facebook Komentari