Podaci se ne podudaraju: Na stranici koronavirus.hr više novih slučajeva nego je Stožer prijavio

Screenshot: N1

Nacionalni stožer civilne zaštite danas poslijepodne je objavio da je broj pozitivnih na koronavirus u zadnja 24 sata narastao za 92 osobe. Na službenoj Vladinoj stranici koronavirus.hr, osim toga, stoji i da su do danas potvrđene 3.953 osobe zaražene novim koronavirusom, piše Jutarnji list.

Međutim, jednostavnom provjerom ovih brojki i usporedbom s jučerašnjom statistikom, jasno je da se podaci ne podudaraju.

Naime, jučer je Nacionalni stožer izvijestio da je od početka epidemije zaraženo ukupno 3.827 osoba. Kada bismo toj brojci pribrojili 92 novozaraženih, a koliko Stožer tvrdi da je bilo u zadnja 24 sata, došli bismo do ukupne brojke od 3.919.

No, umjesto toga, Stožer danas javlja da dosad imamo ukupno 3.953 slučaja zaraze, što bi značilo da, ako oduzmemo jučerašnji zbroj, danas zapravo imamo 126 novozaraženih.

Zanimljivo, upravo taj podatak o 126 novih slučajeva stoji i na grafovima na stranici koronavirus.hr.

Dnevnik.hr tražio je objašnjenje od Stožera te je rečeno da ja broj pogrešan i da će se greška ispraviti, no niti nakon nekoliko sati to se nije dogodilo.

I korisnici društvenih mreža primijetili su da se brojke na grafovima ne poklapaju s izjavom Stožera, na što su sa službenog Twitter profila koronavirus.hr odgovorili:

– Današnji broj je 92. Tijekom prošlog vikenda, točnije od četvrtka do ponedjeljka 9.-13. srpnja 2020. dogodile su se tehničke poteškoće radi kojih laboratoriji u Istarskoj županiji nisu uspjeli unijeti podatke u platformu.

Zbog toga je došlo do ukupno nižih očitanja platforme na nacionalnoj razini. Greška je uočena, no do popravka tehničke greške podaci nisu objavljivani.

Brojevi oboljelih koje je objavio Stožer civilne zaštite RH od ponedjeljka do danas su točni, a podatak o oboljelim osobama za period od 9.-12. srpnja 2020. će se ispraviti temeljem službenog očitovanja Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Facebook Komentari