Od 1996. samo su dva lipnja bila hladnija od ovogodišnjeg

Lipanj ove godine bio drugačiji od prošlih godina, kada je prvi mjesec klimatološkog ljeta bio topao ili ekstremno topao u odnosu na višegodišnji prosjek, pišu 24sata.

Temperature ovogodišnjeg lipnja bile su u prosjeku, a prema klimatološkoj analizi DHMZ-a, to nije zabilježeno u posljednjih 10, a možda i više godina, prenosi Istramet.hr.

Slična analiza može se vidjeti i na Meteoadriaticu, nakon čega se zaključuje da su samo dva lipnja oo 1996. godine bila hladnija od ovogodišnjeg, točnije onaj 2004. i 2013. godine.

Prema DHMZ-u, odstupanja srednje temperature zraka u lipnju 2020. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od -0,8 °C (Komiža) do 0,9 °C (Parg). Na postajama istočne, središnje i gorske Hrvatske, u Istri, na Kvarneru i dijelu postaja sjeverne Dalmacije temperatura zraka je bila prosječna ili neznatno viša od prosjeka normale 1981. – 2010.

Izuzetak je u ovim regijama postaja Rijeka na kojoj je temperatura bila neznatno niža od prosjeka. Na pojedinim postajama sjeverne Dalmacije, kao i na svim postajama srednje i južne Dalmacije temperatura zraka bila je neznatno niža od prosjeka.

Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za lipanj 2020. godine opisane su kategorijom normalno.

Odstupanja količine oborine u lipnju 2020. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 45 % višegodišnjeg prosjeka na postaji Split – Marjan gdje je palo 21,7 mm oborine, do 212 % u Zadru gdje je palo 103,4 mm oborine.

Analiza odstupanja količina oborine za lipanj 2020. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine bile iznad prosjeka na postajama Gradište, Varaždin, Puntijarka, Zagreb – Maksimir, Parg, Pazin, Rijeka, Senj, Rab, Zadar i Knin dok su na svim ostalima bile ispod višegodišnjeg prosjeka.

Oborinske prilike u Hrvatskoj u lipnju 2020. godine izražene percentilima bile su normalne na većem dijelu teritorija. Detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: sušno (okolica Slavonskog Broda, Bjelovar, okolica Siska, Karlovca i Zavižana), kišno (Gradište, sjeverozapad središnje Hrvatske, veći dio Istre, dijelovi Kvarnera i Gorskog Kotara, šire zadarsko područje), vrlo kišno (Varaždin, okolica Parga i Pazina, Zadar), ekstremno kišno (Pazin) i normalno (ostatak teritorija).

Facebook Komentari