HDZ i partneri bez formalnog koalicijskog sporazuma, HNS već predao svoje prijedloge i zahtjeve

Andrej Plenković već je prvog dana nakon izbora okupio parlamentarnu većinu, a budući da su mu partneri pojedinačni zastupnici, odnosno stranke s osvojenim tek jednim mandatom – HNS i Reformisti – te osmero manjinaca koalicijski ugovor trebao bi biti nešto drugačiji nego inače, piše N1.

Iako bi sutra mogao biti sastanak buduće parlamentarne većine (još nije potvrđen), a prema izvorima iz HDZ-a na njemu bi se definirala suradnja HDZ-a s partnerima, u HNS-u neslužbeno doznaje Iva Puljić-Šego s N1 kako je plan da se ne potpisuju individualni koalicijski ugovori s partnerima nego da svi partneri Andreju Plenkoviću predaju svoje uvjete za suradnju (projekte i programe) i da se to uobliči u program Vlade koji će onda podržati svi HDZ-ovi partneri.

Plenković bi program Vlade trebao predstaviti na konstituirajućoj sjednici Sabora 22.srpnja.

HNS je svoje projekte predao Plenkoviću na sastanku prošlog petka i očekuju da će svi biti prihvaćeni. Iako ni HNS ni Reformisti neće imati mjesto u Vladu, a tvrde da ih nisu ni tražili, za očekivati je da će HDZ tim strankama ponuditi određena mjesta u državnim strukturama.

Manjinski zastupnici dobivaju pak potpredsjednika Vlade i to će biti SDSS-ov Boris Milošević. Na pozive danas nisu odgovarali u SDSS-u, kao ni Radimir Čačić, ali moguće je da će se HDZ-ovi partneri, baš kako kažu u HNS-u, okupiti oko programa Vlade u koji će biti implementirane njihove želje.

Navedeno je potvrdio i ministar Butković koji je u razgovoru s reporterom N1 Elvirom Mešanovićem danas kazao kako će se u programu vlade definirati ono što će se raditi u iduće četiri godine.

“To su neki detalji. Sigurno će se raditi program vlade u kojem će sudjelovati svi koji činiti tu vladu i koji će pokazati što ćemo činiti u iduće četiri godine”, kazao je tom prilikom Butković, piše N1.

Facebook Komentari