13 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Capak: Ako je Divjak pozitivna, nitko iz Vlade ne mora u samoizolaciju....

Capak: Ako je Divjak pozitivna, nitko iz Vlade ne mora u samoizolaciju. Imali su maske

Krunoslav Capak je na presici Stožera odgovorio na pitanje o državnoj tajnici iz Ministarstva obrazovanja Ivane Franić. Ona je naime pozitivna na korona virus, prema svemu sudeći zarazila se na svadbi u Zadru i dolazila je na posao, pišu 24sata.

Zbog toga je ministrica Blaženka Divjak u samoizolaciji, kao i još neki djelatnici Ministarstva obrazovanja. Međutim, Divjak je ovih dana bila na sjednici Vlade koja je trajala sat vremena, te se postavilo pitanje moraju li članovi Vlade također u samoizolaciju.

– Državna tajnica je bila u rizičnom kontatku na velikom okupljanju i pozitivna je i u ministarstvu je bilo više kontakata sa djelatnicima. Što se tiče dolaska ministrice Divjak u Vladu, koja je kontakt oboljele, za čitavo vrijeme trajanja sjednice su svi sudionici imali maske, što znači da čak i ako je pozitivna sudionici tog sastanka ne moraju u samoizolaciju. Sama Divjak i ostali kontakti u ministarstvu moraju u samoizolaciju. Neki od njih su se i testirali, jer su u međuvremenu ostvarili brojne kontakte. Danas predvečer će biti poznati rezultati testiranja djelatnika ministarstva – rekao je Capak.

Na detaljno pitanje je li zaražena državna tajnica smjela dolaziti na posao, naročito nakon što su zadarski epidemiolozi apelirali na goste sa svadbe da se drže mjera samoizolacije i da se ponašaju kao da su u samoizolaciji, Capak je odgovorio:

– Vaše informacije su detaljnije nego moje. Ja znam da se radi o velikom okupljanju, ali ne znam o kojoj se svadbi radi, tako da vam ne mogu odgovoriti na to pitanje, rekao je.

Potom je istaknuo da je svima sa svadbe preporučena samoizolacija, te da je od organizatora zatražen spisak sa svadbe i po spisku su zadarski epidemiolozi zvali goste.

– Tek smo danas dobili informaciju o ovom slučaju i ne znam nikakve detalje ni je li bilo kršenja mjere samoizolacije – rekao je Capak.

Novinari su ga pitali i je li primijećen povećani broj zaraženih nakon izbora, te što je sa zaraženima u Domu za starije u Klaićevoj koji se dovode u vezu s tim.

– Vrlo detaljno pratimo kretanje broja zaraženih i nismo primijetili niti porast broja zaraženih niti imamo od svih anketiranih novooboljelih neki podatak da se netko od njih mogao zaraziti na izborima, niti kao članovi izbornih povjerenstava niti kao građani koji su glasali. Što se tiče događaja vezano za Dom za starije u Klaićevoj, to se još ispituje. To su troje zaraženih zaposlenika koji su bili članovi Povjerenstva i koji su nosili glasove na mjesto gdje su se glasovi brojali. Ali, još nemamo informaciju da je to vezano uz sam izborni dan. Ako to bude tako, jasno ćemo to s građanima iskomunicirati – istaknuo je.

Najnovije

Još iz rubrike