Vrhovni sud odbio Šerića: Filipu Zavadlavu sudit će se u Splitu

Filip i ja u petak u 11 sati ćemo se putem video veze iz zatvora u Gospiću čuti sa sucima Optužnog vijeća Županijskog suda u Splitu koje će odlučivati o osnovanosti optužnice protiv njega, rekao nam je Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić. Optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti na dopunu i(li) doradu, pišu 24sata.

Zavadlavu će se, tako, ipak suditi u Splitu. Vrhovni sud je, naime, odbacio Šerićev prijedlog da se Filipu umjesto na Županijskom sudu u Splitu sudi u nekom drugom gradu.

– Predlagatelj je u pravu kad tvrdi da je događaj koji je predmet ovog postupka izazvao veliki medijski interes, uznemirenost građana Splita i podvojene reakcije javnosti u vidu osude i podrške okrivljeniku. Međutim, te popratne okolnosti ne znače da će se na drugom mjestu u Republici Hrvatskoj lakše provesti postupak. Naime, podrazumijeva se da su sudovi u svom radu potpuno objektivni i ne smiju potpadati pod bilo čiji utjecaj ili eventualni pritisak. Osim toga medijski interes i reakcije javnost nisu ograničene samo na područje nadležnosti Županijskog suda u Splitu, već postoje na području cijele države pa mjesna promjena nadležnosti u ovom sudskom predmetu i tako ne bi bila od nikakvog utjecaja – mišljenja je Vrhovni sud.

Filip Zavadlav je optužen za trostruko teško ubojstvo i prijeti mu maksimalna kazna od 50 godina zatvora. Prema optužnici, Zavadlav je Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića smaknuo iz bezobzirne osvete zbog maltretiranja njega i brata. Ubio ih je u središtu Splita 11. siječnja. U njih je ispalio 36 metaka iz kalašnjikova. Nekoliko zrna pogodilo je Hyundai u kojem su bile tri osobe, a oštećen je i parkirani Audi A3 i vrata kuće.

Uhitili su ga isti dan te su ga odvezli u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagreb. Nakon što se oporavio nisu ga premjestili u splitski zatvor Bilice gdje bi, procijenili su, mogao biti ugrožen od prijatelje ubijenih već u zatvor u Gospiću.

Facebook Komentari