VIDEO Stožer: U protekla 24 sata imamo 53 pozitivne osobe

U protekla 24 sata imamo 53 pozitivne osobe, 3.775 pozitivnih osoba ukupno, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Zbog tehničkih poteškoća u Istarskoj županiji jučer nije upisan točan broj zaraženih. Nema novih preminulih, 132 osobe su u bolnici, a četvero ih je na respiratoru.

”Nastavljamo suživost s virusom, on je tu među nama, moramo biti jako oprezni”, poručio je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da nema značajnih novih žarišta, osim nekoliko vjenčanja i proslava. ”Jedno je novo žarište u domu za starije u Umagu. Uzeto je 90 brisova i svi su negativni”, rekao je. Kaže da je u još jednoj ustanovi u Sisačko-moslavačkoj županiji zbog temperature uzeto puno brisova, ali svi su negativni.

Na pitanje kako će se kontrolirati nošenje maski, šef Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da će se neke mjere morati primjenjivati na razini cijele države. ”Rukovodimo se time da je jesen razdoblje u kojem bismo se mogli suočiti s većim izazovima sa širenjem korone, pa ovo razdoblje moramo iskorisiti kako bismo stekli navike koje će nam biti neophodne najesen”, objasnio je. Rekao je da je temeljni pristup i dalje obavještavati javnost. ”Bit će i sankcija ako ne bude prihvaćena neka mjera, ali se nadamo da do toga neće doći”, istaknuo je. Apelirao je na sve da se pridržavaju. Za trgovine u manjim mjestima koje nemaju zaštitare, a nema ni policije u blizini pozvao je da zovu 112. Zaključio je da se pokazalo da su maske učinkovite u sprječavanju širenja virusa i pozvao sve da ih nose.

Božinović je naglasio da rade i na tome da turistička sezona bude dobra i sigurna. U posljednja 24 sata u Hrvatsku je ušlo oko 700 tisuća Nijemaca, toliko Slovenaca, a ima i Poljaka, Čeha…

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da se maske trebaju mijenjati svaka tri sata, ali i ranije, a platnene bi isto trebalo imati dvije-tri dnevno. ”Ne može se nositi cijeli dan jedna maska”, rekla je.

Capak je rekao su u uputama o nošenju maski izuzeća – djeca do dvije godine ne trebaju nositi masku, teški invalidi koji si ju ne mogu sami namjestiti, kao i oni koji imaju teških respiratornih problema pa ne bi s maskom mogli disati.

Hoće li biti promjena vezano za protokole u testiranju? Markotić je rekla da je uspostavljen sustav koji testira sve koji imaju simptome koji se mogu povezati s bolesti COVID-19 ili onih koji su bili u kontaktu sa zaraženim. Objašnjava da nasumično testiranje ne daje rezultate. ”Najesen će biti više testiranja jer će bit iviše infekcija dišnog sustava, pa se neće znati je li korona, gripa ili prehlada”, istaknula je.

Beroš se osvrnuo i na moguće smanjenje cijene testa. Kaže da ozbiljni testovi poput PCR-a imaju visoku cijenu, ali tehnologija napreduje, pa se razvijaju i drugi testovi. ”Svi koji imaju indikacije imaju besplatno testiranje. Oni koji se sami žele testirati, omogućit ćemo im to po bitno smanjenim cijenama”, najavio je.

Markotić je rekla da zdravstveni sustav treba procijeniti tko se treba testirati, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari