Od jeseni rad na akcijskom planu zamjene kuna s eurima

U Banskim dvorima održana je 6. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, nakon što je u petak donesena odluka o ulasku Hrvatske u europski tečajni mehanizam, piše HRT.

S današnje sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura napravljen je sažetak svega onoga što je Hrvatska u posljednje dvije godine učinila kako bi se približila europskom tečajnom mehanizmu. Strategija je napravljena prije dvije godine i poslužila je za najavu svega onoga što će se morati napraviti u svojevrsnoj “čekaonici” ulaska u eurozonu.

Najavljuje se da će se od jeseni početi raditi na akcijskom planu zamjene kuna s eurima. Premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić ističu da je i dalje važno raditi na održavanju stabilnosti cijena i tečaja, kao i da se ponovno počnu provoditi važni kriteriji Maastrichta vezano za smanjivanje deficita i javnog duga. Zbog koronakrize koja je Hrvatsku zahvatila ove godine svi su ti kriteriji stavljeni na čekanje.

U Vladi se nadaju da će se, kada se iduće godine gospodarstvo ponovno pokrene, nastaviti smanjivanje javnog duga i deficita. Važno je istaknuti i da je ovo snažna poruka svim investitorima i kreditnim agencijama da Hrvatska ispunjava kriterije koje si zadaje te da će na neki način omogućiti da se lakše zadužuje, ali i da kamate i krediti budu povoljniji u sljedećem periodu.

– Mislim da smo s ovim ciljem ispunili u roku koji smo i sami sebi zadali prije otprilike godinu dana, da ostvarimo ovaj cilj koji je važan za naš položaj, pa i našu reputaciju na ekonomskom i financijskom planu, i globalno i europski. Važan je za naš kreditni rejting, za investicije, za stabilnost naših financija, rekao je premijer Plenković.

Ministar financija Marić poručuje: ništa se neće dogoditi preko noći.

– Minimalno dvije godine ćemo provesti u deviznom tečajnom mehanizmu II, a nakon toga očekujemo, naravno po ispunjavanju svih tih kriterija, i formalno uvođenje eura, poručio je.

Guverner HNB-a Boris Vujčić poručuje kako je Hrvatska od jeseni ove godine de facto članica bankovne unije, odnosno Europska središnja banka preuzima nadzor nad hrvatskim bankama.

– Hrvatska i Bugarska su prve dvije zemlje koje su ušle u bankovnu uniju i prije ulaska u eurozonu, zaključio je, piše HRT.

Share This Article