Nisu poništeni samo testovi maturantima u Gospiću, ponovo pišu i gimnazijalci iz Zagreba

Šestero maturanata gospićke gimnazije koji jutros ponovo pišu test iz matematike, nisu jedini kojima je test poništen zbog sumnje u prepisivanje i koji ga pišu ponovo. Kako javlja portal srednja.hr, test iz matematike poništen je i za 18 maturanata jedne zagrebačke gimnazije, također zbog prevelike podudarnosti odgovora na više pitanja.

Pritom se radi o istoj školi u kojoj je još prije dva tjedna poništen i esej iz Hrvatskog jezika, iz istog razloga.

– Kod pristupnika kod kojih je uočena podudarnost u eseju iz hrvatskog jezika, i koji su u ponovljenom eseju 6. srpnja 2020. imali zadatak usporediti pjesmu 1909. A.G. Matoša i ulomak iz putopisa Oko Lobora, uočene su i nepravilnosti i u ispitu iz matematike A i B razine. Pregledom ispita matematike tijekom postupka vrednovanja utvrđeni su netočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90%. Riječ je o istih 18 pristupnika kojima je ponovljen esej iz hrvatskog jezika. Zbog pridržavanja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka, možemo vam samo reći da se radi o jednoj zagrebačkoj gimnaziji – potvrdili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja za srednja.hr.

Što se tiče gospićkog slučaja, bijesni roditelji najavili su tužbe, te zahtijevaju dokaze da su im djeca prepisivala, a Ivana Tomljenović, ispitna koordinatorica gospićke gimnazije kazala je za 24sata:

– Mene su roditelji zvali jer smatraju da ja znam više, a ja samo znam da je poslana odluka i što je napisano u njoj. S moje strane provedba je izvršena prema pravilniku, nije bilo problema s ispitnim materijalima niti je bilo problema s ponašanjem učenika u samoj ispitnoj prostoriji. Voditelj ispitne prostorije je rekao da se tijekom ispita nije događalo ništa, a ja prema pravilniku nemam pravo ulaziti za vrijeme ispita.

U podne NCVVO objavljuje konačne rezultate ovogodišnje državne mature pa se očekuju i dodatna pojašnjenja ove situacije. Sve češće se spominje problem loše kontrole na samim ispitima, na kojima maturante čuvaju nastavnici koji su im i predavali. Ove godine taj je problem dodatno izražen jer su zbog korone morali angažirati i više nastavnika na testovima.

Osim ovih 24 maturanata, troje ih je uhvaćeno da koriste mobitel na ispitu.

Facebook Komentari