Austrijski list: Plaže su prazne, hrvatski turizam će pretrpjeti težak udarac

Pod naslovom „Biseri hrvatskog Jadrana ove godine ispražnjeni“, austrijski dnevni list Kronen Zeitung u ponedjeljak izvještava u svom intervjuu s direktorom Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljkom Ostojićem o praznim hrvatskim plažama bez ljudi i turizmu u Hrvatskoj koji će očito kako se navodi, zbog izostanka velikog broja stranih gostiju, pa tako i Austrijanaca, pretrpjeti težak udarac zbog pandemije koronavirusa, piše Večernji list.

Isti izvor ističe kako je ove godine od svojih najomiljenijih plaža u Hrvatskoj ostalo čak tri četvrtine Austrijanaca, te kako se direktor HUT-a Ostojić još uvijek nada „preokretu“ situacije. „Kristalno čisto more, mediteranski ugođaj, idilična obala, dobar odnos cijena i usluga u Hrvatskoj koja je prošle godine zajedno s Italijom stajala na samom vrhu omiljenih destinacija za odmor.

Prošle je godine ovu zemlju posjetili čak 1,4 milijuna Austrijanaca. Ove godine je drugačije, jer je vlada naredila, što je za činiti, i to Hrvati jasno osjećaju“, piše list u uvodnom dijelu članka. „Naravno da je to bila politička odluka, ali razumljivo je“, istaknuo je Ostojić u razgovoru za Krone Zeitung, dodavši kako „smatra da solidarnost treba biti temelj EU-a“.

List posebno naglašava da je turizam, koji izravno čini oko 20 posto BDP-a za hrvatsko gospodarstvo „odlučujući“, što ne čudi s obzirom na njegovu veliku ovisnost i dodaje: „Pritom Austrijanci, nakon Nijemaca i Slovenaca igraju odlučujuću ulogu, jer su najvažniji izvor prihoda za hotele, kampove i apartmane, prije svega na obali“.

Kronen Zeitung napominje kako je iz istih razloga početkom tjedna hrvatski predsjednik Zoran Milanović pri posjeti svom austrijskom kolegi Alexanderu Van der Bellenu u Beču, jasno i glasno pozvao Austrijance na odmor na „sigurnu hrvatsku obalu“. Navodi kako je percepcija sigurnosti ključna za uspjeh ove turističke sezone u svim zemljama. List konstatira kako je u odnosu na prošlu godinu, u Hrvatskoj čak 75 posto manje Austrijanaca.

Podatak na koji je direktor HUT-a Veljko Ostojić u intervjuu reagirao važnom konstatacijom kako se „na hrvatskoj obali do sada nije zarazio niti jedan jedini turista“. Pritom je odaslao i jasnu poruku Austrijancima, na znanje i ravnanje, da „mnogi Hrvati idu na skijanje u Austriju“. List također navodi kako je turističko područje oko Dubrovnika na jugu Hrvatske posebno teško pogođeno posljedicama koronakrize i dodaje: „Prije svega vidljiv je totalni izostanak gostiju iz SAD-a, Japana, Južne Koreje i Velike Britanije“.

Na kraju članka Kronen Zeitung piše o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, uz napomenu da se broj novih slučajeva zaraze i aktivno oboljelih od koronavirusa u našoj zemlji približava brojkama u Austriji, „prije svega u Zagrebu i regiji Slavoniji, u blizini srpske granice“.

Facebook Komentari