Talijansko selo nudi besplatan smještaj na tri tjedna svima koji ih žele posjetiti sve do rujna

Zbog gubitaka koje je turističkom sektoru prouzročila pandemija, maleno selo na jugu Italije odlučilo je napraviti iskorak i pozvati turiste k sebi kako bi spasili makar nešto od sezone, piše Metro.

Selo San Giovanni u južnoj talijanskoj regiji Molise godinama se bori protiv propadanja, a ono je uzelo tolikog zamaha da su lokalne vlasti ponudile iznos od 22.000 eura svakome tko se odluči ondje trajno nastaniti.

Zbog pada populacije mnoge kuće ondje zjape prazne, a upravo će turistima omogućiti boravak u tim kućama. Gosti mogu birati između tri kuće, a besplatni boravak mogu protegnuti na najviše tri tjedna u razdoblju od srpnja do rujna, pišu 24sata.

– Zbog desetljeća emigracije iz Molisea u središtima sela postoje kuće koje stoje prazne godinama. To su predivna sela, no uopće nemaju turistički smještaj. Stoga smo razmišljali kako oživjeti te povijesne lokalitete i istovremeno, unatoč teškim vremenima, ohrabriti turiste da nas posjete – pojašnjava autor ideje Enzo Luogo.

Regija je poznata po pitoresknim krajolicima i izvrsnom siru. Kad vam dojadi pejzaž i najedete se raznih vrsta sireva, posudite automobil i istražite okolno područje, uključujući Nacionalni park Abruzzo i obalu koja se može pohvaliti predivnim pješčanim plažama.

Nakon što su objavili poziv, dobili su preko 5000 emailova. Prva grupa turista već je stigla, a došli su iz Turina, Padove i Latine. Sve do listopada projekt će biti aktivan. Nove grupe stizat će svake subote, piše Morutto.

Facebook Komentari