Maske od ponoći postaju obavezne, evo kakve sve postoje i kako ih koristiti

Zaštitnih maski danas ima svih vrsta. Kirurške, platnene, s čepom, bez čepa… A od sutra će većini morati biti na licima.

Prije nego uopće stavite masku, važno ju je znati pravilno koristiti. Za početak morate imati čiste ruke.

Zatim masku primite za bočne trakice i svjetliji dio prinesete prema licu. Metalni dio mora biti na vašem nosu, i njega prilagodite nosu i licu tako da nema prostora između maske i lica. Nakon toga masku više ne dirate. Ona mora pokrivati nos, usta, bradu. Maska mora pokrivati i nos inače nije pravilno stavljena! I nakon toga ste spremni ući u prostor gdje je obavezna maska, piše Dnevnik.hr.

Kako nas štite? A zašto nam maske uopće koriste?

Recimo da se nađete u neposrednoj blizini zaražene osobe. Ako nitko nema masku, rizik od zaraze je vrlo visok. Ako vi kao zdrava osoba imate masku, ali zaražena osoba je nema, rizik od zaraze je visok. Ako vi kao zdrava osoba nemate masku, a zaražena osoba ima masku, rizik od zaraze je srednji. Ako oboje imate masku, mogućnost od zaraze je niska. A ako se udaljimo barem metar i pol, rizik od zaraze je vrlo nizak.

Budući da zaražene osobe možda i nemaju simptome, važno je da maske svi nose.Tri su vrste maski koje se najčešće koriste. Platnena je najslabija zaštita, no bolje ikakva nego nikakva, one tek usporavaju prijenos kapljica.

Koje su vrste?

Medicinska maska je najbolja kada je nosi zaražena osoba i ona štiti od respiratornih kapljica. FFP2 i FFP3 maske štite od više tekućih čestica i često se koriste u zdravstvenim ustanovama.

Maske možete kupiti u trgovinama ili ljekarnama. Ovisno o učinkovitosti ovisit će i njihova cijena. Platnena maska, koje se mogu koristiti više puta, stajat će oko 8 kuna. Kirurška maska po komadu će biti 5 ili 6 kuna, ako kupite pakiranje od 50 maski stajat će vas 250 kuna. FFP2 stajat će vas oko 30 kuna. A FFP3, s filterom koje su najuučinkovitije stajat će vas gotovo 90 kuna.

Kada je i kako baciti?
A kada ste došli kući ili ste gotovi s korištenjem maske, skinut ćete je tako da je primite za bočne trakice. Maska je sada kontaminirana što znači da je nije dobro spremiti u džep ili torbu, već je treba spremiti u plastičnu vrećicu.

Prije nego što ćete opet koristit platnenu masku, treba je očistiti, zato je svaki dan treba oprati u vrućoj vodi. I prije primjene onda treba dobro osušiti.

Osim platnenih, sve druge maske su jednokratne, pa tako i ove medicinske. Njih ovisno o vrsti možete koristiti po nekoliko sati, a kada ste gotovi, skinete ih i bacite u smeće. Nakon toga operite ruke.

Facebook Komentari