Spašavanje sezone: I dok je u Makarskoj ostvarena tek petina lanjskog turističkog prometa, u Brelima iznajmljivači uče češki

Odmah ćemo u glavu: naše statističko istraživanje iznjedrilo je dva neosporna zaključka. Prvi vrišti iz naslova: braća Česi spašavaju sezonu. Prvi put nakon dugo godina ova je nacija najbrojnija na Rivijeri, i to ne samo u nekom malom pitoresknom Bratušu ili Drašnicama, nego u apsolutno svakom mjestu izuzev Makarske, piše Slobodna Dalmacija.

A drugi zaključak kaže da najmanje podbačaje bilježe manja mjesta manje devastirana apartmanizacijom ili čak stanogradnjom. Brela su apsolutno izvan konkurencije u smislu nekog turističkog brenda i imidža, jer naprosto imaju i čuvaju to ime, no svejedno valja reći da je na prvi dan srpnja ostvareno čak 43 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu. Slijede Tučepi i Gradac s 32 posto, pa Baška Voda s 28 posto, dok je Makarska na samom dnu sa svega 21 posto ostvarenih noćenja u odnosu na 2019.!

Kada stavimo ta dva zaključka jedan kraj drugoga, činjenicu da su Česi dominantni i da su najmanji minusi u, recimo to tako, “mediteranskijim” i apartmanizacijom manje devastiranim mjestima, što biste rekli? Česi nas jako vole, ali zaziru od gužvi i pretvaranja nekih destinacija u “unisona” ljetovališta bez identiteta i s pretendiranjem na luksuz i u smještajnim jedinicama i na plažama koje se nastoji “popeglati” i iščistiti od svega onoga što kvalitetni, a s druge strane iznimno skromni i zahvalni gosti poput Čeha na jednoj Makarskoj rivijeri očekuju: nedirnute prirodne ljepote.

Nije li nam trenutna “turistička krvna slika” pokazatelj nečega što bismo trebali najprije uočiti, analizirati i po tome planirati, iako se istinabog radi o po svemu atipičnoj godini? Za nadati se je da se ovakve godine neće ponavljati, no činjenica je da su vjerni gosti koji sada spašavaju obiteljski smještaj u Brelima, gdje se po svoj prilici najveći broj rezervacija ostvario od starih gostiju ili po preporukama, već godinama podcijenjena kategorija u “turističkim tvornicama” kao što je jedna Makarska.

Iako su u Makarskoj na 1. srpnja najbrojniji bili Poljaci, njih je svega trećina u odnosu na 2019. S druge strane, iako se na češkom tržištu bilježi pad, ipak je manji te ih je ove godine 40 posto u odnosu na lani. Njemačko tržište spašava stvar, i to ne samo u Makarskoj. U gradu pod Biokovom ih je 62 posto u usporedbi s 2019. i zauzimaju treće mjesto.

No nakon Čeha su najbrojniji na Rivijeri upravo Nijemci, i to u Brelima, Tučepima, Gradcu, te Baškoj Vodi. Suma sumarum, nakon velikog povratka Čeha, imamo povratak Nijemaca, pa bi se moglo reći da se vraćamo na “tvorničke postavke” iz vremena bujanja masovnog turizma na Jadranu.

Nijemci su, za ilustraciju, lani u većini mini-destinacija na Rivijeri bili tek na šestom, ili čak sedmom mjestu. Primjerice, u Makarskoj su Nijemci zauzimali šesto mjesto, budući su ih godinama prestizali Bosanci, Šveđani, Norvežani i dakako, Poljaci, a među prvih pet nisu bili čak ni u Brelima. Jasno je da bi se slika promijenila da su bile otvorene granice s BiH i da su krenuli dolasci iz skandinavskih država, no daleko značajniji podbačaji s poljskog tržišta u odnosu na minuse koje pišemo kod Čeha i Nijemaca ipak nešto govore.

Kada bi bilo pameti i prije svega političke volje koja, eto, sama po sebi isključuje struku (pamet!), možda bismo iz ove neobične godine izvukli neke premise na kojima bismo gradili (posljednjih godina bezglavi) turizam, pa bi s više respekta, poniznosti i truda počeli gledati na neka tržišta, promovirajući se tamo i pitajući njih što žele, a što ne žele.

Facebook Komentari