Milošević: Desnica se sama diskvalificirala jer su Plenkoviću postavljali uvjete i zapravo ponižavali cijeli HDZ

Gost RTL Danas bio je Boris Milošević, SDSS-ov saborski zastupnik, piše RTL.

Na Markovu trgu slažu se kockice s obje strane, kako u Saboru, tako i u Vladi, koja bi napokon opet trebala imati potpredsjednika iz redova manjinaca za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava, i to iz SDSS-a.

Podsjetimo, SDSS je već imao potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca u vrijeme također HDZ-ovih Vlada – one premijera Ive Sanadera i potom premijerke Jadranke Kosor.

Što se tiče nove Vlade HDZ-ova Andreja Plenkovića, u njoj bi taj novi član iz redova manjinaca navodno trebao biti novi-stari SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević.

On to gostujući u RTL Danas u razgovoru s RTL-ovim reporterom Adrianom de Vrgnom nije potvrdio te je istaknuo da ne želi licitirati imenima i poručio: ”Dogovorili smo poziciju, a o imenu ćemo sljedeći tjedan. Odluka je na nama, odlučivat ćemo u ponedjeljak, s tim ćemo kao stranka upoznati i naše kolege zastupnike iz redova drugih nacionalnih manjina”.

”Mislim da je jako bitno da nacionalne manjine imaju potpredsjednika u Vladi kad uzmemo u obzir prošli period u kojem je pogotovo desnica jako pokušavala razbiti suradnju između Vlade i manjina, a gdje se naglasak stavljao pogotovo na srpsku nacionalnu manjinu, gdje se jako vodila antimanjinska retorika, gdje se pokušavalo nekako pitanje i prava manjina staviti kao glavni problem u Republici Hrvatskoj što svakako ne odgovara stvarnosti”, istaknuo je Milošević.

Plenkovićeva većina od 76 mandata je, svjestan je, tanka većina, ali upozorava da može biti funkcionalna, a osvrnuo se i na prigovore desnice te kazao: ”Mislim da je desnica sama sebe diskvalificirala jer je cijelo vrijeme vodila kampanju protiv Andreja Plenkovića, cijelu ovu kampanju uvjetovala Andreju Plenkoviću neke svoje uvjete, ponižavala zapravo cijeli HDZ i na taj način mislim da su se tim i takvim načinom kampanje sami diskvalificirali pored toga što su imali neprihvatljive stavove i prema nama zastupnicima nacionalnih manjina”.

‘Kada bismo imali drugačiji izborni zakon, možda bismo ostvarili i četiri mandata’

Milošević vjeruje i nada se da ovaj put neće biti žetončića i da manjine neće biti glavni problem. Komentirao je i prigovore na račun izbora manjinaca u Sabor: ”S jako malim brojem preferencijalnih glasova neki su ušli u Sabor i bit će saborski zastupnici, a u isto vrijeme nama prigovaraju o našem broju glasova. Kada gledam svoju stranku, mi smo svoju političku težinu dokazali i dokazujemo samo kada uzmemo u obzir europske izbore – gdje smo ostvarili respektabilan rezultat, to pokazuje kad bi imali drugačiji izborni zakon, prirodni prag kao što imamo u nekim zemljama – možda bismo ostvarili i četiri mandata”.

Facebook Komentari