Kovačević: Pokretači nasilja u Beogradu su skupine bliske Vučićevoj stranci

Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević rekao je jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 da su pokretači nasilja na prosvjedima u Beogradu bile skupine bliske vlasti predsjednika Aleksandra Vučića.

– Bilo je šokantno preksinoć gledati ono što se u Srbiji događa, ali, s druge strane, očekivalo se da će u Srbiji eruptirati građansko nezadovoljstvo. Prvo zbog načina na koji su održani izbori, zatim zbog onoga što je prethodilo tome u proteklih osam godina, a to je jačanje osobne vlasti predsjednika Vučića, rekao je Kovačević.

Kovačević kaže da su građani u pogledu koronavirusa stekli dojam da vlast njima manipulira, da manipulira podacima i ne govori istinu.

U Beogradu se događalo nasilje, ali jasno je da su pokretači nasilja skupine koje su puno dalje od opozicije, koje su zapravo bliske Vučićevoj stranci i koje je Vučić s vremena na vrijeme instrumentalizirao, smatra Kovačević.

– Prizori koje smo vidjeli nedvojbeno govore o prekomjernoj upotrebi sile od strane policije, ali isto tako o sasvim neopravdanom i nemotiviranom nasilju organiziranih huliganskih skupina, najvjerojatnije navijačkih skupina koje Vučić koristi kad mu je to potrebno, rekao je Kovačević.

Sinoć su pak, dodao je, održani mirni prosvjedi, u prvim redovima nije bilo tih huliganskih skupina, a kad su pokušali isprovocirati sukobe s policijom, tome su se građani suprotstavili.

Kovačević pretpostavlja da će Europska unija razmisliti o načinu svoje podrške Srbiji.

On smatra da je opozicija u Srbiji pogriješila što nije izašla na izbore, pa makar i razjedinjena. Sad se govori o mogućem zajedničkom nastupu pozicije, dodao je.

Kovačević je rekao da SAD i Europa imaju zajednički interes – da Srbija prizna Kosovo, ali je SAD za razmjenu teritorija, a Europa protiv.

– Rusija je protiv sporazuma između Srbije i Kosova, rekao je Kovačević.

– Tu je i Kina koja nije toliko izravno zainteresirana, ali isto tako ne priznaje Kosovo, dodao je.

Kovačević je poručio i da je za građane Srbije Europska unija jedina perspektiva koja im jamči blagostanje i stabilnost.

Sutra je 25. obljetnica genocida u Srebrenici, koji Srbija i Republika Srpska još uvijek ne priznaju.

– Dio građana Srbije i dio političkih elita je potpuno svjestan odgovornosti Srbije za ratove u bivšoj Jugoslaviji i za genocid u Srebrenici, a dio široke javnosti i političkih elita u Srbiji nije spreman priznati da je ta politika bila zločinačka i, osobito, nije se spreman pomiriti s činjenicom da je u kratkom razdoblju Srbija izgubila tri rata, rekao je Kovačević.

Facebook Komentari