VIDEO Sjednica Vlade: Hrvatska pokazuje da je moguće normalno živjeti uz korona virus

Sjednica Vlade u četvrtak, 9. srpnja 2020. godine, u 12.00 sati, u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Premijer Andrej Plenković na početku je zahvalio svima koji su u nedjelju izašli na izbore. Čekaju se ponovljeni izbori u Raši, a onda slijedi što skorije sazivanje sjednice Sabora.

”Zbog svih okolnosti dobro je da što prije izbore ostavimo iza nas i prionemo radu. Sabor će raditi i za vrijeme ljetne pauze”, rekao je.

Naglasio je da Vlada nastavlja raditi na očuvanju radnih mjesta u koronakrizi.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanima za koronavirus u Republici Hrvatskoj.

Postotak pozitivnih u odnosu na testirane je 3,7 posto. Rekao je da u drugom dijelu epidemije imamo nekoliko žarišta te da najviše uvezenih oboljelih dolazi iz Srbije, potom BiH i Slovenije.

”I dalje smo među državama s najpovoljnijom epidemiološkom slikom”, ocijenio je. Izdvojio je da je omogućen boravak roditelja uz dijete koje je na bolničkom liječenju. ”U protekla dva tjedna suočavamo se s novim izazovima, a kao odgovor obavlja se pojačani nadzor u noćnim klubovima koji daje rezultate”, istaknuo je i dodao da Hrvatska pokazuje da je moguće normalno živjeti uz koronavirus.

Ministar Davor Božinović predstavio je aktivnosti Stožera civilne zaštite. Rekao je da je provedeno više od 600 nadzora u noćnim klubovima, a uočili su da se pretežno pridržavaju mjera. Najavio je da HZJZ razmatra mjere za vjenčanja i ulazak u RH.

Plenković je rekao da imamo 487 tisuća turista, a ministar turizma Gari Cappelli je rekao da nemamo nijednog oboljelog turista. Pohvalio se da je Nijemaca samo 10 posto manje nego u istom razdoblju lani.

O obilježavanju Dana pobjede

Usvojen je i Prijedlog odluke o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Državni tajnik Tomislav Ivić rekao je da se na obilježavanju mora voditi računa o epidemiološkim mjerama, prenosi dnevnik.hr.

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

1. Informacija o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj

2. Informacija o aktivnostima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

3. Prijedlog odluke o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

4. Prijedlog odluke o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu

5. Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Statut Pravosudne akademije

6. Izvješće o radu i razvoju državne informacijske infrastrukture za 2019.

7. Godišnje izvješće o radu Ureda za sprječavanje pranja novca za 2019.

8. Prijedlog zaključka u vezi s Tehničkim sporazumom između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga o potpori koja se pruža Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga

9. Prijedlog zaključka u vezi sa Sporazumom između Vijeća Europe i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske o financiranju projekta „Smanjenje broja neriješenih osnovanih predmeta Europskog suda za ljudska prava“

10. Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad UNICEF-ovom humanitarnom virtualnom utrkom Mliječna staza 2020. (5. do 20. rujna 2020.)

11. Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

1. Prijedlog stajališta Republike Hrvatske za sastanak Vijeća za vanjske poslove (FAC), 13. srpnja 2020.

2. Nacrt prijedloga odluke o davanju suglasnosti za otvaranje privremenog Konzularnog ureda (ograničeno)

3. a) Upravni spor radi davanja koncesije – davanje odgovora na tužbu Upravnom sudu u Splitu
b) Upravni spor radi imenovanja članova – davanje odgovora na tužbu Upravnom sudu u Zagrebu

4. Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj – usmeno izvješće

5. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Facebook Komentari