Puhovski: Ne može šef imati 2,10 metara, kompleksirao bi druge

Jedino rješenje za SDP bolje od Peđe Grbina Žarko Puhovski vidi u jednoj hipotetskoj mogućnosti. On kaže i da Pupovac sigurno neće biti ministar, čime će se spriječiti nekoliko srčanih udara na desnici, a ministar neće biti niti Fuchs “jer je trenutno zainteresiraniji da bude djed”. Nemire u Srbiji posebno je proučio.

“Očito je da postoji veliko nezadovoljstvo režimom, zbog rezultata izbora ili baš zbog rezultata izbora. Očito je da je opozicija napravila veliku glupost bojkotom izbora, omogućivši Vučiću da zacementira svoju poziciju”, kazao je Puhovski o sukobima po gradovima Srbije.

U sukobima u Srbiji on nikoga ne romantizira, tako niti opoziciju kao cjelinu. Ipak:

“Tu se radi o političkim pozicijama koje su mi obje podjednako daleke, ali kad se radi o sukobu jako naoružane policije i građana, tu je čovjek automatski na strani onih koje policija tuče. To ne znači da su oni politički u pravu, da tu nema huligana i političkih provokatora, možda čak i Vučićevih provokatora.

VEZANE VIJESTI
Hrvoje Klasić: Vučić je veći autokrat i od Miloševića
11:24 h
Kao primjer sasvim drugačije državne represije naveo je Francusku u kojoj bi policija također tvrdo izišla na ulicu, ali bi se drugačije ponašala.

“Policija u Srbiji ne tuče kad bi trebala braniti institucije, nego tuče. I onda imate ovu vrstu kaosa u kojoj se ne zna tko pije, a tko plaća”, rekao je i izrijekom odbio prihvatiti “ovu vrstu institucionaliziranog nasilja”.

Što je najgore, rekao je dalje Puhovski, trenutno se ne vidi da bi se Vučića moglo u ovom trenutku oboriti s vlasti.

“Dobio je većinu (u parlamentu) sa svim nedostacima ovog političkog procesa, uz svu podršku iz EU. Vidjeli ste nesuvisli komentar hrvatskog ministra vanjskih poslova, očito je pozicija EU-a da se ne miješa u te stvari. Očito je da je EU odavno odustala od ljudskih prava kao vrha svojih programa, osim deklarativno”, komentirao je Puhovski.

Potom je komentirao i mogućnosti zastupnika manjina u Saboru da daju jednog ministra:

“Pupovac je odmah rekao da nije kandidat za ministra, što bi u suprotnom odmah izazvalo nekoliko srčanih udara u redovima opozicije. Vjerojatno će neki manje poznati član iz redova manjinaca dobiti neko nevažno ministarstvo.”

Žarko Puhovski objasnio je da Plenković nema baš nikakvih problema sa sastavljanjem većine, ali da mu je najbrži način “da uzme osam predstavnika manjina s ova još dva sa sjevera Hrvatske”. Što brže sastavljanje većine i vlade žele i predsjednik Zoran Milanović i Andrej Plenković i mnogi u Saboru, a manjinci su jako zadovoljni što je propao nacionalistički juriš zdesna.

“Plenković je jači nego što je ikada bio ijedan HDZ-ov premijer”, rekao je Puhovski.

Zaključio je da to znači da je Plenkoviću sada otvoreno da uzme i neke nestranačke ministre

“Mogao bi uzeti neke doista sposobne ljude koji nisu ideologijski vezani za, recimo, ministarstvo obrazovanja, nekoga tko ne bi bio vezan za čitav niz tehno-financijskih lobija kao što je bila prošla ministrica, ili nekoga tko nije vezan uz ‘jokićevske’ i druge fantazije o krivo sročenim kurikulima”, kazao je.

Za prekrajanje ministarstava, Puhovski je istaknuo da bi neka trebalo razdvojiti, primjerice obrazovanje zaključno sa srednjim od znanosti, da je razmišljanje 19. stoljeća zazirati od objedinjavanja kulture i sporta, pa i to da bi “trebalo vidjeti s ekonomskim sektorom koliko je tu ministarstava doista potrebno”. Puhovski nije trošio imena tko bi mogao biti novi ministar znanosti. Baš suprotno:

“Fuchs je iskusan, ali sam čuo da više želi biti djed nego ministar.”

Zato se nije libio komentirati tko bi bio dobar novi predsjednik SDP-a.

“Netko tko ima 2,10 teško može imati vodeću funkciju u stranci, jer će izazvati komplekse oko sebe. Sad ozbiljno, Grbin je odličan kandidat”, rekao je.

Toliko o onome što se nudi. Za savršenog kandidata naveo je hipotetsku kandidatkinju:

“Meni se čini da bi kandidatkinja trebala biti žena od 35 godina za koju nikad nitko nije čuo, koja bi se mogla dvije, tri godine baviti strankom, brendirati se za naredne izbore. Grbin je po mome jedan od najboljih, ako ne i najbolji. Ali, on je isto iz stare priče, odranije ima neke konkurentske odnose s nekim drugima.”

Dalje je nastavio komentirati ljevicu, odnosno zeleno-lijevu koaliciju oko Možemo!. Problematičnim vidi to što je Tomislav Tomašević nakon objave rezultata komentirao da će “Bandiću doći glave”, ne zato što bi bilo loše rušiti Milana Bandića, nego zbog previše lokalne perspektive.

“Ne možete nekome u Vrgorcu, Iloku reći da je Bandić problem Hrvatske. Možemo! mora funkcionirati kao nacionalna stranka”, rekao je.

Ako zeleno-lijeva koalicija to uspije, imat će širom otvorena vrata za nacionalni uspjeh, smatra on. Što se Bandića tiče, Puhovski je predvidio mogući razvoj situacije:

“U najkraćem roku ga se može maknuti početkom ožujka. Ako se protiv njega kandidira netko poput Tomaševića, ako se on ne potroši previše u Saboru, a ako SDP shvati da nema nekoga poput Tomaševića, nego (ga podrži i pritom) da jača svoju zagrebačku organizaciju, to bi bila jedna razumna pozicija.”

Facebook Komentari