Nešto vam smrdi u domu, a ne znate što? Provjerite 8 mjesta

Znate onaj citrusni miris koji vas zapahne prilikom ulaska u predvorje luksuznog hotela? Jeste li iako poželjeli da tako mirise i vaš dom? Maštate o tome, no stvarnost je ipak drukčija, piše Realsimple.

Od smrdljive perilice posuđa do pljesnivih zastora za tuš, pa čak i neželjene vlage ili ljubimaca – sve su to uzročnici neugodnog mirisa koji će vas spriječiti da uživate u svojem domu. Ako se već dugo borite s neidentificiranim izvorom smrada u kući, provjerite ovih osam mjesta – možda je uzrok ondje, pišu 24sata.

1. Kanta za smeće

Iako se čini očito jer kante za smeće uglavnom smrde, valja provjeriti je li ona izvor mirisa u stanu. Malene mrlje i razne mrvice mogu se nagomilati tijekom vremena i prouzročiti neugodan miris. Praznite kante redovito, a u trgovini potražite osvježivače prostora koji eliminiraju neugodne mirise ne prikrivajući ih.

– Dobro očistite kantu koristeći razrijeđeni izbjeljivač i ostavite da se namače nekoliko sati. Potom isperite vodom, pa kantu operite sapunom – savjetuje Abe Navas iz tvrtke Emily’s Maids iz Dallasa.

– Također, možete jednu kantu odrediti isključivo za posebno prljavo smeće i praznit ćete je svakodnevno bez obzira na količinu – preporučuje Jennifer Snyder iz tvrtke Neat as Pin Organizing and Cleaning koja se bavi čišćenjem.

2. Kućni ljubimci

Iako su poput članova obitelji, ljubimci kao i ljudi mogu poprimiti neugodan miris.

– Kad vam ispadaju dlake posvuda rastu bakterije i to može biti neugodno – kaže Navas savjetujući da redovito kupate ljubimce te dobro čistite mjesta na kojima spavaju i jedu. Preporuka je da to činite najmanje jedanput na tjedan. Kako biste spriječili nagomilavanje dlake, redovito usisavajte trosjede i krevete.

3. Mokra odjeća

– Ne ostavljajte u kupaonici košaru s prljavim vešom. Radije je držite u spavaćoj sobi ili u ormaru gdje neće biti izložena pari i vlažnom zraku nakon kupanja i tuširanja – ističe Navas dodajući kako u vlaga potiče rast bakterija zbog kojih će prostor imati neugodan miris.

4. Posteljina

– Svi kažu da nam je teško namirisati vlastiti dom zato što ima miris našeg tijela – ističe Snyder.

U tome se posebno ističu plahte u koje se upijaju naša tjelesna ulja, mrtve stanice kože i prljavština. Snyder stoga preporučuje da plahte i posteljinu perete svakog tjedna ako se tuširate ujutro, a svaka dva tjedna ako se tuširate prije spavanja.

5. Perilica rublja

– Svi kućanski aparati koji redovito dolaze u dodir s vodom mogu sadržavati vlagu koja pomaže rast bakterija – pojašnjava Ron Shimek, vlasnik tvrtke Mr. Appliance iz Minneapolisa.

– Svaki put kad otvorite ili zatvorite vrata perilice, vlaga od svakog ciklusa ostaje zatočena u brtvi – nastavio je dodajući kako to možete spriječiti ako vrata i ladice perilice uvijek ostavljate otvorenima kako bi vlaga isparila. Ako se stvorila plijesan, očistite je kombinacijom octa i sode bikarbone.

6. Perilica posuđa

Kao i perilica rublja, perilica posuđa može biti plodno tlo za plijesan i bakterije, ali i neugodne mirise.

– To je vlažno i toplo mjesto, idealno za spore i razvoj mikroorganizama, a osobito ako je nakon ciklusa pranja preostao koji komadić hrane u perilici – kaže Shimek.

To ćete ukloniti ako redovito ispirete perilicu vrućom vodom stavljajući je praznu u ciklus pranja s najvišom temperaturom. Ako je košara za pribor navukla plijesan, najmanje 30 minuta je držite uronjenu u otopinu izbjeljivača te dobro isperite prije vraćanja na svoje mjesto.

7. Slivnici

U kuhinji drugi najčešći krivac neugodnih mirisa su odvodi. Ondje će se uhvatiti masnoće i komadići hrane, pa potražite sredstva za čišćenje odvoda i redovito ih koristite kako biste spriječili nagomilavanje ostataka u cijevima.

8. Novi namještaj

Iako možda mislite da volite miris novog trosjeda kao što volite miris novo automobila, to je samo zato što je riječ o novom predmetu koji ste nabavili.

– No taj miris vjerojatno uzrokuju organske čestice VOC. Mnogi nisu svjesni da je razina toksina u stanovima nekad čak 10 puta veća nego na otvorenom, a namještaj je jedan od krivaca za to – ističe osnivač tvrtke Nature Builds Health Bart Wolbers.

Čestice mogu imati snažan miris, ali mogu i štetiti zdravlju. Mogu prouzročiti glavobolje, iritaciju nosa ili oka, pa čak i ozbiljna stanja poput oštećenja jetre ili bubrega.

Najbolji način da se riješite čestica je postavljanje pročistača zraka koji sadrži filter od ugljena. Ako bilo koji objekt u vašem kućanstvu i nakon mjesec dana zadrži neugodan miris, onda je vrijeme da ga vratite i tražite povrat novca.

Facebook Komentari