Nakon smjene dekanice, ispred Filozofskog počeo prosvjed studenata protiv rektora Borasa

avez studentskih udruga FF-a

“Čiji je Filozofski? Filozoski je naš!”, viče nekoliko desetaka studenata ispred zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Oni su se okupili prosvjedujući protiv odluke rektora Sveučilišta Damira Borasa da smijeni dekanicu Fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić, te njezine prodekane, pišu 24sata.

S maskama na licima, te raširenim transparentima s porukama “No pasaran”, studenti čekaju dolazak vršitelja dužnosti dekana, prorektora Miljenka Šimprage, koji bi trebao preuzeti vodstvo fakulteta do izbora novog vodstva. No, saznajemo, dekanica je studentima javila kako je Šimpraga odustao od dolaska.

Kako smo jučer pisali, rektor Damir Boras odluku o smjeni uprave Filozofskog fakulteta donio je nakon pravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu da je Vesna Vlahović-Štetić “zlostavljala i šikanirala” prorektora Antu Čovića. To je kulminacija višegodišnje borbe za preuzimanje jednog od najvećih i najcjenjenijih fakulteta u Zagrebu.

– Dekanicu koja je jučer suspendirana izabralo je vijeće Filozofskog fakulteta. Izabralo ju je nezadovoljno onim koji je Filozofski dotad vodio i smjerom u kojem je fakultet vodio, spajanju s Katoličkim bogoslovnim fakultetom i nezadobvoljno bahatim načinom na koji ga je vodio. Rektor, isti rektor koji je jučer suspendirao upravu, nije nam onda dozvolio da postupak dovedemo do kraja, radije je on poslao tog dekana u penziju. Zašto? Da se ne bi pokazalo da su dekani smjenjivi, točnije, da su smjenjivi odozdo, da ih mogu smijeniti oni koji ih biraju.

Dekanicu koja je jučer suspendirana, izabralo je vijeće filozofskog fakulteta, da bi ona fakultet uredila i sredila, da bi ga konačno odvela u smjeru poštenja i znanstvene istine, ne u smjeru klijentelizma, trgovine i dogme. Htjeli smo da se prekine linija pada u blato, u dogmu, u ono što se mora vjerovati i ne dovoditi u pitanje – kazao je ispred fakulteta izvanredni profesor Filozofskog Neven Jovanović, kojem su proljetos Boras i Senat srušili izborni program za dekana iako je imao podršku većine zaposlenika.

Studentski zbor fakulteta po objavi smjene poslao je poruku rektoru:

“Kolegice i kolege,

kao što ste već vjerojatno čuli, danas je rektor Boras suspendirao dekanicu Filozofskog fakulteta prof. Vesnu Vlahović Štetić i time cijelu Upravu našeg Fakulteta. Za vršitelja dužnosti dekana postavio je, tj. nametnuo svog prorektora, prof. Miljenka Šimpragu s Veterinarskog fakulteta! Tu odluku još treba potvrditi Senat Sveučilišta na svojoj sjednici sljedeći utorak.

Zgroženi smo i revoltirani ovom krajnje nedemokratskom i autokratskom odlukom rektora Borasa koji je ovime ponovno, ali ovaj put na najotvoreniji i najbesramniji način pogazio sva demokratska prava jedne sveučilišne sastavnice koja nije uvijek plesala kako je on svirao. Stvar je time gora i besramnija što je oktroirao svog prorektora Šimpragu koji uopce ni nije nastavnik Filozofskog fakulteta, cime je ponižavanje naše institucije, ali i svih nas, studenata i nastavnika, doveo na jednu sasvim novu razinu.

Ne znamo je li slucajno to što nam je za v.d.-a nametnut veterinar ili nam je to namjerna poruka da smo stoka, no kako bilo, rektoru Borasu i njegovima pokazat cemo da nismo stoka, ni krupnog, ni sitnog zuba.”

Facebook Komentari