13 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Na lice najprije ide krema za sunčanje pa ona hidratantna

Na lice najprije ide krema za sunčanje pa ona hidratantna

– Krema sa zaštitnim faktorom štiti vas od raka kože kao i od oštećenja od sunca. Nakon što ujutro operete lice, nanesite kremu za sunčanje, to bi trebao biti prvi korak prije upotrebe hidratantne kreme – ističe njujorška dermatologinja Debra Jaliman, pišu 24sata.

Ako nemate osjetljivu kožu, kremu za sunčanje koju koristite na tijelu možete koristiti i za lice.

– Jedna krema za sunčanje može poslužiti za lice i tijelo, osim ako je koža na licu osjetljiva. Zaštitni sastojci su obično isti, ali ponekad kreme za sunčanje formulirane za tijelo nije tako lako utrljati u lice – komentirala je dermatologinja iz New Yorka Marisa Garshick.

Naime, SPF kreme za lice ne sadrže ulje, tako da su nježnije i lakše ih je razmazati po licu, dok formule za tijelo sadrže i komedogene tvari, koje na licu mogu napraviti kaos.

Za osobe s osjetljivom kožom, Jaliman preporučuje izbjegavanje krema za sunčanje s alkoholom, radi pretjeranog isušivanja lica.

Kreme za zaštitu od sunca imaju dvije vrste filtera – kemijski i fizički/mineralni.

Kreme s kemijskim filterom obično sadrže oktinoksat i avobenzon koji djeluju apsorbiranjem UV svjetlosti. Aktivne kemikalije pritom pretvaraju UV svjetlo u bezopasne zrake topline, koje se potom oslobađaju iz kože.

Kreme s fizičkim ili mineralnim filterom, koje primarno koriste cink i titan kao aktivne sastojke, preporučuju se djeci i osobama s osjetljivom kožom. One odražavaju UV zrake, služe kao barijera koja sprečavaju da zrake uđu u kožu.

– Svim svojim pacijentima preporučujem mineralne kreme za sunčanje, kako bi izbjegli iritaciju na koži. Koža ih lakše podnosi – rekla je za Insider dermatologinja Kathleen Suozzi s Yalea.

Kemijski blokatori posljednjih su godina postali dosta kontroverzni, jer istraživanja pokazuju kako mogu negativno utjecati na morski život, uzrokujući oštećenja dagnji i dupina. Upravo takav tip kreme zabranjen je na Havajima od 2018.

Studija iz 2019. otkrila je da se kemikalije iz krema za sunčanje mogu apsorbirati u krvotok u potencijalno riskantnoj koncentraciji.

No, kemijske kreme za sunčanje i dalje se službeno preporučuju, jer u ovom trenutku istraživači nemaju dovoljno podataka da bi konačno zaključili da su kreme s kemijskim filterom štetne. Studije također pokazuju da određene kemikalije u kremi za sunčanje uništavaju koraljne grebene.

Ljudima s tamnijom kožom ponekad se kaže da koriste kemijsku kremu za sunčanje, kako bi izbjegli bjelilo kreme s fizičkim zaštitnim faktorom. No, danas postoje i tonirane kreme koje ne ostavljaju bijeli trag te ljepše izgledaju na koži.

Kremu s kemijskim faktorom treba nanositi 15 minuta prije sunčanja, dok kreme s fizičkim, mineralnim blokatorima djeluju odmah.

Nanosite kremu svaka dva sata, naročito na plaži. Lice je bitno zaštititi i ako ste kod kuće, na balkonu ili terasi.

– Kad birate visinu faktora, ne treba vam veći od 30. Naime, bilo koja u toj visini blokirat će oko 95% UV zraka. Primjerice, krema sa SPF 50 nudi gotovo jednaku zaštitu, no dermatolozi će preporučiti višu zaštitu jer znaju da ljudi imaju tendenciju malo se mazati ili zaboraviti ponovno staviti kremu – komentirala je Suozzi.

– Ne zaboravite da vas SPF štiti samo od UVB zraka, a ako krema štiti od i od UVA, tako će biti i navedeno, a pisat će i – široki spektar – ističe Garshick.

UVB zrake mogu uzrokovati opekline od sunca, rak kože i crvenilo, ali UVA zrake također predstavljaju rizik od raka i mogu uzrokovati spaljivanje i crvenilo. Ključno je i da je formula vodootporna, kako se ne bi odmah isprala s kože.

Najnovije

Još iz rubrike