I najveći festivali u zemlji su pali, pozdravite se s partijanjem

Aktualnu 2020. godinu, uz mnoge nedaće, globalno je obilježila pandemija korona virusa, koja se ponovno razbuktala, a čije ćemo ekonomske posljedice vjerojatno osjećati još dugo nakon što s epidemiološke strane, nadamo se, sve postane u redu, pišu 24sata.

Nema sumnje kako je event industrija jedna od onih najteže pogođenih u ovakvoj situaciji, a posebice je teško bilo nešto planirati i organizirati u situaciji u kojoj se pravila ponašanja mijenjaju na tjednoj, pa i dnevnoj bazi. Nije ni čudno da je većina glazbenih festivala, ljetnih jakih turističkih aduta na našoj obali, već otkazana, odnosno kako većina organizatora navodi – odgođena za sljedeću godinu.

Kako god to nazivali, činjenica je kako je festivala nikad manje, a oni rijetki koji se održavaju na životu uglavnom su manji festivali s dominantno lokalnim ili regionalnim izvođačima, koji će biti “na ledu” možda i do posljednjeg trenutka. Još prije mjesec ili dva postalo je sasvim jasno da glazbene zvijezde iz SAD-a, Engleske i ostalih ozbiljno pogođenih zemalja jednostavno neće moći doći. Pali su tako svi najveći festivali u zemlji. Partijaneri su se morali pozdraviti s Ultrom u Splitu, ali i razuzdanim partyjima na Zrću.

Stožer civilne zaštite Grada Novalje imao je sjednicu na kojoj su razmatrali što i kako ovoga ljeta te su zaključili kako s obzirom na okolnosti moraju odustati od takvog vida zabave. Sve je odgođeno i u Tisnom, posljednjih godina još jednoj meki partijanera. U tome mjestu je ovoga ljeta trebalo biti nekoliko značajnih glazbenih festivala, dominantno okrenutih elektroničkoj glazbi i gostima iz Velike Britanije. No nije ipak baš sve stalo u okolici Šibenika. U Martinskoj za tjedan dana počinje Seasplash festival, koji je donedavno boravio u Puli, a zatim je svoj novi dom pronašao nešto južnije.

Organizatori su poručili kako su spremni i kako će se poštovati sve epidemiološke mjere, a ostaje vidjeti koliko je to moguće ispuniti u stvarnosti. U Martinskoj je još ranije otkazan Regius festival, a očekuje se da bi Membrain festival u kolovozu ipak trebao dobiti zeleno svjetlo. Iz općine su dobili podršku za događanja do 1000 ljudi i zabavu “pod posebnim uvjetima”. Tzv. “novo normalno” iskusit će i Tam-Tam festival alternativne i nezavisne glazbe na Hvaru, Forestland – festival elektroničke glazbe u međimurskom Brezju i splitska Fibra, pod pretpostavkom da će do njihova novog datuma, 29. kolovoza, epidemiološka situacija biti povoljnija.

Zagrebački INmusic festival trebao je proslaviti ove godine 15 godina, no mali jubilej moći će obilježiti tek 2021. godine. Neka od velikih imena poput The Killersa, Becka, Deftonesa i Gogol Bordella već su potvrdila dolazak sljedeće godine, no lineup će morati doživjeti i neke promjene.

Slavonski Ferragosto dugo se držao, imao i alternativni datum u rujnu, no drugi val korona virusa, kojem upravo svjedočimo, natjerao ih je da se i oni pomire kako ovoga ljeta na jezeru u Orahovici neće biti koncerata. Pannonian festival u Osijeku dobio je pak novi datum u kolovozu, a održat će se samo natjecateljski dio programa, bez uobičajenih koncerata i druženja.

Sea Star festival trebao je biti još krajem svibnja u Umagu, ali je tijekom prvog vala odgođen za 2021. godinu, dok su se ljubitelji metal glazbe nadali četverodnevnom uživanju na Headbanger’s Holiday Festivalu u Puli, koji je također odgođen za sljedeću godinu. Rijeka je, kao što znamo, ovogodišnja prijestolnica kulture, no malo smo od kulture zbog pandemije zaista vidjeli.

U Zadru su ovoga ljeta zakazani tek manji koncerti i 60. Glazbene večeri u sv. Donatu, a popularno ljetno odredište mlađe publike, Bol na Braču, ovoga ljeta neće ugostiti Graffiti na gradele, festival koji slavi hip-hop i uličnu kulturu.

Nastup njemačke DJ legende Svena Vätha u dubrovačkom klubu Revelin je otkazan, ali Higher festival krajem kolovoza zasad još nije. Neće ove godine biti ni Memento Demento festivala psihodelične glazbe u Donjem Primišlju, a malo će tko ove godine zaviriti na Obonjan, u predivnu divljinu nenaseljenog otoka, koji je postao party hit posljednjih nekoliko godina.

Upravo tamo svoju je oazu pronašao glumac i glazbenik Jared Leto, koji se toliko zaljubio u naš otok da ga je izabrao za dom svojeg “Mars Island” festivala. Ni te manifestacije neće biti. Za razliku od ožujka, kad je bio na dvotjednoj meditaciji u pustinji i vjerojatno među posljednjima na svijetu saznao za pandemiju, osebujni Leto sad ipak zna nešto više o virusu zbog kojeg mu je propala duhovna obnova na Jadranu.

Facebook Komentari