Bolnica u Bergamu bez ijednog Covid-19 pacijenta na intenzivnoj skrbi

Bolnica na sjeveru Italije još od veljače je bila u samom središtu velikog širenja epidemije u Europi. Nakon tri i pol mjeseca borbe, medicinsko osoblje slavi.

Na obilježavanju velikog uspjeha u Bolnici papa Ivan Pavao XXIII, prolomio se snažan pljesak medicinskih sestara, tehničara, liječnika i ostalog osoblja, javlja DPA. Potom su održali minutu šutnje za sve umrle.

“Ovo je jedan iznimno važan dan”, komentirao je glavni liječnik jedinice intenzivne skrbi Luca Lorini za agencije.

U bolnici još uvijek ima pacijenata, ali i oni su već redom testirani kao negativni na virus. Iz ove bolnice su u svijet mjesecima odlazile dramatične fotografije sala, soba i hodnika, pretrpanih pacijentima, te medicinskog osoblja na izmaku snaga, od kojih su neki također oboljeli, pa i umirali.

Sredinom ožujka gradonačelnik Bergama Giorgio Gori opisivao je u intervjuu za Der Spiegel dramatično stanje u bolnici:

“Oni rade satima bez spavanja. Mnogi su se nažalost zarazili i sad su kod kuće bolesni. Usto, nedostaje nam zaštitnih maski, zaštitnih vizira, a više od svega očajno su nam potrebni respiratori i drugi neophodni aparati za intenzivnu medicinsku skrb.”

Ovaj grad od 122.000 stanovnika, prema službenim podacima, s okolicom je zabilježio 13.600 oboljelih od Covida-19, od čega je 3000 ljudi umrlo. No, kako je bila riječ o vrlo ranoj fazi epidemije, koja je eruptirala upravo u Lombardiji, već mjesecima mnoge analize dolaze do naznaka da je mrtvih bilo još i više.

U ožujku je, primjerice, smrtnost u Bergamu bila 568 posto prosječne smrtnosti za taj mjesec. L’eco di Bergamo je o tome pisao već 1. travnja, a naknadne analize stanovnika Bergama na antitijela pokazale su da je je u tom gradu, u kojem praktično da nema obitelji koja nije bila teško pogođena epidemijom, svaki drugi stanovnik imao antitijela nakon smirivanja najgore faze epidemije, prenosi N1.

Facebook Komentari