Austrijanci će kroz semaforski sustav gdje se zaraza jače širi

"Preuzimamo predsjedanje Vijećem u razdoblju napetosti zbog migrantske krize, Brexita i međunarodnih kriza, a to je i posljednje puno predsjedanje Vijećem prije izbora za Europski parlament", rekao je u lipnju ove godine austrijski kancelar Sebastian Kurz prigodom susreta s čelnicima Europskog parlamenta te najavio da će Republika Austrija doprinijeti suradnji unutar EU-a.

Kancelar Sebastian Kurz, ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer, vicekancelar Werner Kogler i ministar zdravstva Rudolf Anschober sazvali su hitnu konferenciju za novinare. Nakon što je jučer objavljeno postroženje mjera sa Bugarskom, Rumunjskom i Moldavijom, predstavnici medija su očekivali neke izvanredne poteze, no čelnici vlade su predstavili “jedinstveni akcijski plan za cijelu Austriju” u borbi protiv korona virusa.

U Austriji je trenutno zaraženo 1.151 osoba. Neke savezne države su poduzele izvanredne mjere poput Gornje Austrije koja sutra, u petak, vraća obvezno nošenje maski u svim javnim prostorima, poput supermarketa. Obzirom na rast broja zaraženih, na postroženje mjera, također se odlučila se Koruška.

Variranje broja zaraženih prema regijama pa i kvartovima nagnalo je vladajuće da uvedu ‘’semaforski sustav’’. Cilj je da taj semafor predstavlja austrijske četvrti prema stanju trenutne situacije, a mjerljiv je u bojama. Na taj način će se lakše detektirati legla zaraze na tom području, recimo škola ili restoran.

Najavljen je veći broj testova, a Kurz je upozorio da se ne oslanjaju na kvalitetu testova koji su napravljeni izvan Austrije. Stoga, ukoliko otputujete u neku drugu zemlju na odmor, nakon povratka će vam se uvažiti rezultati testa napravljenog u Austriji. Ukoliko osoba ne bude poštivala 14-dnevnu izolaciju riskira kaznu od 1450 eura. Ukoliko osoba krši samoizolaciju i pri tome je zaražena virusom, snosit će posljedice sudskog procesa, naglasio je Nehammer.

Za novi program praćenja ljudi u karanteni biti će dodatno educirano 300 vojnika i 500 policajaca.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober istaknuo je kako je Austrija u trećoj fazi. Kako bi se preventirao zimski val korona virusa na jesen će se građanima nuditi besplatno cjepivo protiv gripe.

Unatoč povijesnoj i ekonomskoj bliskosti, apelirali su da se građani suzdrže od putovanja i posjeta obiteljima na Zapadnom Balkanu, pišu 24sata.

Facebook Komentari