Srbijanski žandari brutalno rastjerali prosvjednike protiv Vučića, mlatili i novinare

Nakon preksinoćnjih žestokih prosvjeda u Beogradu, tijekom kojih su mnogi policajci, ali i prosvjednici, ozlijeđeni, u glavnom gradu Srbije uskoro sinoć je održan novi prosvjed, usmjeren na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prosvjed je počeo ispred Filozofskog fakulteta. Među građanima bili su predsjednici Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Narodne stranke Vuk Jeremić, Dveri Boško Obradović te drugi.

Jedna grupa građana skrenula je na Terazijama prema Skupštini Srbije, a druga grupa je otišla prema Predsjedništvu. Nekoliko tisuća građana stiglo je na plato ispred Skupštine Srbije.

Ispred SzS prvo se obratio Janko Veselinović koji je iznio zahtjeve – kao prvi, imenovanje novog, kako je rekao, “depolitiziranog Kriznog stožera kome će ljudi vjerovati”.

“Ovaj Krizni stožer zbog dirigiranog odlučivanja od strane Aleksandra Vučića izgubio je povjerenje”, rekao je Veselinović, dodajući da “mnogi njegovi članovi moraju kazneno odgovarati”.

Drugi je zahtjev odgovornost policijskih dužnosnika koji su primijenili brutalnu silu nad građanima koji su iskazali svoj revolt zbog najave novog trodnevnog policijskog sata i zbog nezadovoljstva stanjem u državi. Traže i hitno puštanje građana, navodi Janković.

U večernjim satima došlo je do brutalnog sraza prosvjednika i policije, koja ih je uspjela rastjerati.

U prosvjedima u srijedu navečer u središtu Beograda policija je napala i ozlijedila i nekoliko novinara koji su se uredno legitimirali, objavili su beogradski mediji.


Dvije novinarke portala Nova.rs policija je napala dok su izvještavale s prosvjeda, javio je taj portal, navodeći da je jednu od njih policajac udario palicom po prstima i izbio joj telefon iz ruke, dok je drugu odgurnuo.

“Obje su se novinarke legitimirale policajcima, ali ih to nije zanimalo i nastavili su ih gurati i napadati”, navodi Nova.rs. Portal je objavio i snimku za koju se tvrdi da je dokumentiran napad policije na jednog njihova reportera koji se također legitimirao.

Slično je prošao i izvjestitelj agencije Beta, unatoč tomu što je jasno pokazao novinarsku iskaznicu. Tukli su ga palicama, iako im je stavio do znanja da je novinar na zadatku, čak i onda kada je pao na zemlju, objavila je agencija Beta.

Facebook Komentari