Rektor Boras suspendirao dekanicu Vlahović-Štetić, njezinu dužnost preuzeo Miljenko Šimpraga

Miljenko Šimpraga, profesor Veterinarskog fakulteta i prorektor Sveučilišta za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije odlukom Damira Borasa, rektora Zagrebačkog sveučilišta, imenovan je obnašateljem dužnosti dekana zagrebačkog Filozofskog fakulteta, piše Večernji list.

Odluka o tome imenovanju uslijedila je nakon što je, podsjetimo, prije nekoliko mjeseci započeo izbor za novog dekana Filozofskog fakulteta. Za to se mjesto najprije kandidirao profesor Neven Jovanović, no Senat sveučilišta odbio je prihvatiti njegov program za čelno mjesto spomenute visokoobrazovne ustanove. Neven Jovanović imao je u svojoj kandidaturi podršku aktualne dekanice Vesne Vlahović Štetić koja je sada odlukom Borasa smijenjena i zamijenjena Šimpragom.

Naime, neprihvaćanjem Jovanovićeva programa Filozofski je fakultet predložio svog obnašatelja dužnosti Dragana Bagića do izbora novog dekana, no ni to ime Sveučilištu nije bilo po volji pa je rektor Damir Boras, po ovlastima, sam imenovao vršitelja dužnosti – Šimpragu. Time je Vlahović Štetić postala bivša dekanica Filozofskog, a osim što joj mandat istječe, kao ključno obrazloženje njezine smjene sa Zagrebačkog sveučilišta navode pravomoćnu presudu Županijskog suda po kojoj je dekanica optužena za mobing Ante Čovića, danas prorektora, a tadašnjeg zaposlenika Filozofskog fakulteta. Kako piše u Borisovoj odluci, ali i u presudi, Vlahović Štetić vršila je mobing nad Čovićem u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa.

Sada Šimpragu mora potvrditi Senat Sveučilišta, što neće biti nimalo problematično jer ga je predložio Boras, a u razdoblju od najviše četiri mjeseca mora se provesti novi izbor dekana Filozofskog fakulteta.

Večernji list pokušao je kontaktirati Šimpragu i pitati kako će s Veterine biti obnašatelj dužnosti na Filozofskom fakultetu, no na naše telefonske pozive nije odgovarao. Na pozive nije odgovorila ni smijenjena dekanica Vesna Vlahović Štetić koja je za portal srednja.hr poručila da će danas isprazniti svoj dekanski ured.

Share This Article