18 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno VIDEO Šalaj: Možda ne bi bilo loše da Plenković na početku razbije...

VIDEO Šalaj: Možda ne bi bilo loše da Plenković na početku razbije Domovinski pokret i riješi se konkurenta

Završili su parlamentarni izbori. Iako su ankete predviđale da će HDZ i Restart koalicija biti izjednačeni, HDZ je potukao Restart koaliciju u 9 od 11 izbornih jedinica.

– Rezultati su vrlo iznenađujući, ne toliko u smislu relativne pobjede HDZ-a nego u smislu broja mandata HDZ-a i razlike HDZ-a i SDP-a, rekao je politolog s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj u emisiji u Mreži prvog.

Istaknuo je da je ovo najbolji rezultat HDZ-a od 2000. godine, a najlošiji rezultat SDP-a, te da je ovo i najgori odaziv birača na izborima u povijesti hrvatske demokracije.

– Ovo je prije svega pobjeda Andreja Plenkovića, a onda HDZ-a. On je vodio visoko personaliziranu kampanju i predstavljao se kao osoba koja ima kompetenciju voditi Hrvatsku u izazovnim vremenima koja nam predstoje i ljudi su mu povjerovali, rekao je Šalaj.

Dodao je da Plenković ima vrlo širok manevarski prostor za sastavljanje vlade, te da ne vjeruje da će krenuti u pregovore s Domovinskim pokretom.

– Domovinski pokret nije tako loše prošao, ali vidjelo se na njihovim licima da su tužni jer nisu očekivali da će se bez moći sastaviti vlada. Sad kad Plenković krene u lov vidjet ćemo od kakvog su materijala. Plenković može u lov i lijevo i desno od sebe i nema potrebe da sluša ucjene, rekao je Šalaj istaknuvši da ne očekuje probleme u sastavljanju parlamentarne većine, ali da mu je teško prognozirati na koju će stranu Plenković krenuti kako bi osnažio parlamentarnu većinu.

– Možda ne bi bilo loše da na početku razbije Domovinski pokret i riješi se konkurenta koji ako ostane homogen može mu biti ozbiljan izazov u parlamentu.

Što se tiče Davora Bernardića Šalaj je rekao da je on od trenutka kad je izabran za predsjednika SDP-a bio je pod znakom upitnika kako od strane SDP-a tako i javnosti.

– On će sigurno otići, a za SDP je bolje da to bude što prije i da se što prije raspišu unutarstranački izbore da se revitaliziraju i obnove. Bernardić treba preuzeti odgovornost, ali nije jedini krivac za stanje u SDP-u. I predsjedništvo i glavni odbor i najbliži suradnici moraju se radikalno mijenjati i u ideološkom i kadrovskom smislu.

– Svi se govorili da datum izbora nije važan, a pokazalo se da ipak je. Da su se izbori održali 21. lipnja, i bez korone i svega, rezultat bi bio drugačiji. Ne bi digli ni Stranka s imenom i prezimenom ni Možemo. Oni su sklopili koalicije 16. lipnja na dan predaje lista. A i pitanje je što bi bilo s Domovinskim pokretom, rekao je politički analitičar Krešimir Macan.

Najnovije

Još iz rubrike