Ursula von der Leyen pod udarom kritika zbog pojavljivanja u HDZ-ovu spotu

Foto: U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr

Pojavljivanje predsjednice Europske komisije Ursulue von der Leyen u predizbornom video spotu HDZ-a pretvorilo se u neugodni skandal jer je prekršila kodeks ponašanja članova Komisije, a njezin glasnogovornik danas je na redovnoj press konferenciji u Bruxellesu morao objašnjavati kako se sve to dogodilo, no nije uputio riječi isprike, piše Večernji list.

– Dogodila se nenamjerna greška u produkciji tog videa. Predsjednica Komisije pobrinut će se da se takve greške ne događaju ubuduće – rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer. Prema njegovim tvrdnjama, u petak ujutro iz kabineta premijera Andreja Plenkovića stigla je molba Ursuli von der Leyen da snimi kratku video poruku u kojoj izgovara HDZ-ov slogan “Sigurna Hrvatska”.

Von der Leyen je to učinila na kraju snimanja nekih drugih video poruka toga dana u TV studiju Europske komisije, gdje se kao pozadina iza nje pojavljuje zgrada Europske komisije. Potom je u postprodukciji u Zagrebu, nastavio je Mamer, pod njezino ime dodan potpis “predsjednica Europske komisije”.

Kodeks ponašanja članova Europske komisije propisuje da se predsjednica EK i povjerenici “moraju suzdržati od svih javnih izjava ili istupa u ime političke stranke ili organizacije socijalnih partnera čiji su članovi, osim ako se kandidiraju na izborima”, ali i da se “time ne dovodi u pitanje pravo članova na izražavanje osobnog mišljenja”. No, ovdje je teško tvrditi da se radi o nastupu Ursule von der Leyen u osobnom svojstvu jer je video poruku snimila uz pozadinu zgrade EK u Bruxellesu, a i potpisana je kao predsjednica Komisije.

U HDZ-ovu spotu te dvije riječi predizbornog slogana izgovaraju i austrijski kancelar Sebastian Kurz, premijeri Grčke, Latvije, Bugarske i Slovenije, predsjednik Cipra, bivši irski premijer Leo Varadkar i predsjednica CDU-a i njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer. Uz sve njih, pojavljuje se i Dubravka Šuica, HDZ-ovka na mjestu potpredsjednice Europske komisije, na koju se kodeks ponašanja članova EK odnosi jednako kao i na Ursulu von der Leyen. GONG je danas prijavio Ursulu von der Leyen i Dubravku Šuicu europskoj pravobraniteljici Emily O’Reilly.

Facebook Komentari