U Saboru 13 gradonačelnika – najviše glasova osvojili Penava, Beljak i Hrebak

Screenshot: N1

Od 12 gradonačelnika koliko ih je bilo u prethodnom sazivu Sabora, novi mandat osvojilo ih je tek pet, HDZ će imati dva gradonačelnika više nego u prošlom sazivu (6), SDP ostaje na svoja tri, a po jednoga će imati HSS, Fokus, HSLS i Domovinski pokret.

Po rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora u novi saziv Sabora ući će 13 gradonačelnika, jedan više nego što ih je bilo u prošlom sazivu, a u naredne četiri godine u Saboru, čini se, nećemo imati niti jednu gradonačelnicu. Gledajući rezultate izbora, od 12 gradonačelnika koliko ih je bilo u prethodnom sazivu Sabora, novi mandat osvojilo ih je tek pet, HDZ će imati dva gradonačelnika više nego u prošlom sazivu (6), SDP ostaje na svoja tri, a po jednoga će imati HSS, Fokus, HSLS i Domovinski pokret, pokazuje analiza portala gradonačelnik.hr.

Stari/novi gradonačelnici – zastupnici su Stjepan Kovač iz Čakovca, Vinko Grgić iz Nove Gradiške, Dražen Barišić iz Velike Gorice, Tomislav Klarić iz Bakra i Krešo Beljak iz Samobora, a po broju osvojenih glasova najpopularniji su Ivan Penava iz Vukovara, Krešo Beljak, Dario Hrebak iz Bjelovara, Siniša Jenkač iz Novog Marofa i Mišel Jakšić iz Koprivnice.

Najviše gradonačelnika, po troje, u Sabor ulazi u petoj i sedmoj izbornoj jedinici.

Iz pete izborne jedinice u Sabor ulazi Darko Puljašić (Požega), Vinko Grgić , kojemu je to drugi mandat za redom te Ivan Penava (Vukovar) koji je sa osvojenih 12.606 glasova najveća zvijezda među gradonačelnicima.

Iz sedme izborne jedinice u Sabor ponovo ulaze Tomislav Klarić iz Bakra i Krešo Beljak iz Samobora, a novi zastupnik iz gradonačelničkih redova je Dario Zurovec iz Svete Nedelje. Sva trojica su i na ovim izborima potvrdili popularnost u svojim gradovima i svaki od njih je u svom gradu osvojio uvjerljivo najviše glasova od svih kandidata sa svih lista.

U drugoj izbornoj jedinici od gradonačelnika rezultatom su ulazak u Sabor izborili Dario Hrebak iz Bjelovara koji je osvojio 6.214 glasova u čitavoj izbornoj jedinici, i tako se plasirao među najpopularnije gradonačelnike na ovim izborima. Da radi dobar posao u Bjelovaru pokazuje rezultat od 3.322 glasova u samom gradu, odnosno čak 57,29 posto ukupnih glasova. Vrlo sličnu situaciju u ovoj jedinici ima i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je s treće pozicije na listi Restart koalicije rezultatom izborio drugo mjesto, a kad se gledaju rezultati u samoj Koprivnici, odnio je uvjerljivu pobjedu sa osvojenih 58,14 posto glasova (2.788).

U trećoj izbornoj jedinici svoj drugi mandat u Saboru osigurao je Stjepan Kovač iz Čakovca te super popularni gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji sa 14. pozicije na HDZ-ovoj isti u Sabor ulazi kao trećeplasirani na listi, sa osvojenih 11.71 posto (5.275 glasova).

Dvoje gradonačelnika, po rezultatima glasova, ulazi u Sabor i iz najjužnije, desete izborne jedinice. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković s pete pozicije na listi brojem glasova se pozicionirao kao drugi najpopularniji HDZ-ov ‘adut’ u svojoj jedinici, a kad gledamo glasove samih Dubrovčana, Franković je osvojio uvjerljivu većinu. Drugi HDZ-ov gradonačelnik koji iz desete izborne jedinice ide u Sabor je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

U šestoj izbornoj jedinici još jedan mandat u Saboru izborio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Iako je, po izbornom rezultatu, u Sabor ušlo 13, broj gradonačelnika/zastupnika mogao bi biti i nešto veći jer će ih nekoliko vjerojatno ‘upasti’ naknadno, nakon formiranja Vlade, kad se s lista ‘maknu’ ministri, državni tajnici, kao i župani, svi oni čija je dužnost nespojiva sa zastupničkom. Gledajući poredak na listama, očekujemo tako da će u Sabor ući i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk u prvoj izbornoj jedinici te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić u četvrtoj. Gradonačelnik Otoka Josip Šarić ima šansu u Saboru ući nakon što se isprazni mjesto nekog od ministara, a gledajući po ostvarenom rezultatu Šarić itekako zaslužuje ulazak u Sabor jer se sa 11. pozicije na listi brojem glasova plasirao na peto mjesto.

Najpopularniji gradonačelnici po broju osvojenih glasova:

Ivan Penava 12.606
Krešo Beljak 6.514
Dario Hrebak 6.214
Siniša Jenkač 5.275
Mišel Jakšić 4.620
Dario Zurovec 4.606
Mato Franković 3.897
Darko Puljašić 3.311
Kristina Ikić Baniček 3.301
Ivan Budalić 3.042

Gradonačelnice potvrdile popularnost u svojim gradovima ali nisu uspjele ući u Sabor
U prošlom sazivu u Saboru smo imali samo jednu gradonačelnicu – Anu-Mariju Petin iz Orahovice koja na ovim izborima nije uspjela izboriti još jedan mandat, iako je potvrdila popularnost u svom gradu u kojem je osvojila najviše glasova od svih kandidata na listama.

Uz Petin, na listama je bilo kandidirano tek pet gradonačelnica, no niti jedna od njih nije rezultatom nije uspjela ući u Sabor iako su neke od njih brojem osvojenih glasova i prestigle višerangirane kolege. No, nisu uspjele prebaciti prag od 10 posto ukupnog broja glasova koliko ih je osvojila čitava lista.

Iako, tako, nisu ušle u Sabor, razloga za zadovoljstvo imaju gradonačelnice Supetra i Zlatara Ivana Marković i Jasenka Auguštan Pentek koje su na ovim izborima potvrdile popularnost i podršku građana u svojim gradovima.

Ivana Marković brojem glasova se tako s četvrte pozicije na listi Restart koalicije pozicionirala kao treća, a kad se gledaju glasovi iz samog Supetra, sa osvojena 437 glasa triput je nadmašila nositelja liste Arsena Bauka a uvjerljivo i Vilija Beroša, već spomenutu zvijezdu ovih izbora.

Uvjerljivu pobjedu po broju glasova u svom gradu je odnijela i Jasenka Auguštan Pentek, kao i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te Marina Budimir iz Iloka od koje je u njezinom gradu popularniji jedino ministar financija Zdravko Marić. Iako je njezina Mostova lista prešla zakonski prag od 5 posto, izborna matematika ipak nije bila sklona gradonačelnici Iloka koja na kraju nije ušla u Sabor

Po broju glasova na listi Restart koalicije u 6. izbornoj jedinici gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček sa sedme se pozicije na listi pozicionirala kao treća, no kao i u slučaju Ivane Marković i Jasenke Auguštan Pentek, nije ipak dobila potrebnih 10 posto glasova za ulazak u Sabor.

Nije ušao u Sabor ali može bit zadovoljan – Budalić u Imotskom popularniji od Beroša

Iako nije uspio ući u Sabor, svojim rezultatom na izborima svakako može biti super zadovoljan gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić koji se sa osme pozicije na listi brojem osvojenih glasova plasirao na treće mjesto HDZ-ove liste u desetoj izbornoj jedinici, a kad se gledaju samo glasovi Imoćana, odnio je uvjerljivu pobjedu osvojivši gotovo trostruko više glasova i od najveće zvijezde ovih izbora – Vilija Beroša. Ipak, Budalić nije uspio ući u Sabor jer preferencijalni glasovi jamče ulazak samo onim kandidatima koji osvoje deset posto ukupnog broja glasova koje je osvojila lista.

Gradonačelnici koji ulaze u Sabor po rezultatu glasova:

Dario Hrebak (Bjelovar) – 6.214

Mišel Jakšić (Koprivnica) – 4.620

Siniša Jenkač (Novi Marof) – 5.275

Stjepan Kovač (Čakovec) – 1.038

Darko Puljašić (Požega) – 3.311

Vinko Grgić (Nova Gradiška) – 2.746

Ivan Penava (Vukovar) – 12.606

Dražen Barišić (Velika Gorica) – 2.348

Tomislav Klarić (Bakar) – 2.065

Krešo Beljak (Samobor) – 6.514

Dario Zurovec (Sveta Nedjelja) – 4.606

Mato Franković (Dubrovnik) – 3.897

Andro Krstulović Opara (Split) – 907

Facebook Komentari