Soda bikarbona i ocat najbolje će izvući smrad iz sportske robe

Nakon pranja odjeća za vježbanje vam i dalje smrdi po znoju, a deterdžentom s kojim obično perete odjeću nikako da izvuče taj neugodan miris? Niste jedini, većina ljudi koji redovito vježbaju se susreću s ovakvim problemom, pišu 24sata.

– Neugodan miris na odjeći za vježbanje najčešće nastaje nakupinom znoja i bakterija iz vašeg tijela – objašnjava Mary Zeitler, vodeća znanstvenica u Whirlpool Corporation. Način na koji spremate odjeću za vježbanje također može dovesti do neugodnih mirisa – na primjer, odlaganje znojne odjeće u zatvorenoj torbi za teretanu, ormaru ili u spremniku u kojem obično odlažete prljavo rublje.

Uz to, kvalitetne tkanine visokih performansi imaju sposobnost istiskivanja vode iz vlakana, a to otežava prodiranje vode u vašoj perilici rublja prilikom pranja. Zato je teže iz odjeće za vježbanje izvući znoj i bakterije. U nastavku su savjeti Mary Zeitler o tome kako ispravu prati odjeću u kojoj vježbate:

Prije pranja okrenite odjeću prema van (jer se znoj i bakterije iz vašeg tijela nakupljaju u unutrašnjosti odjeće)
Uvijek koristite test njuškanja prije nego što odjeću stavite u sušilicu (ne želite ‘skuhati’ mirise)
Operite odjeću što je prije moguće nakon nošenja

Ako je moguće, odmah izvadite znojnu odjeću, bilo da je držite u plastičnoj vrećici ili torbi
Nemojte upotrebljavati više deterdženta nego što je preporučeno ili pretrpati mašinu. Zbog tih greški se odjeća teže ispire

Postoje brojni deterdženti koji se koriste pri pranju sportske odjeće i pomažu kod neugodnih mirisa. No, ako želite uštedjeti i riješiti se smrada iz odjeće to možete i pomoću prirodnih metoda. Soda bikarbona i ocat odlični su u rješavanju neugodnih mirisa.

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je dobro poznati dezodorans, pa ne čudi što ova metoda tako dobro funkcionira. Dodajte šalicu sode bikarbone u perilicu dok se nadopunjuje, zajedno s deterdžentom. Ova metoda izvlači sav neugodan miris iz odjeće za vježbanje. Također, soda bikarbona i sprječava zadržavanje neugodnih mirisa pa idući put kad se oznojite u istoj odjeći koju ste oprali sa sodom vjerojatno će manje zaudarati nego inače.

2. Odjeću prethodno natopite octom

Unaprijed natopite odjeću u svojoj perilici za rublje u jednom ciklusu i to hladnom vodom, zatim dodajte šalicu octa. Nakon toga rublje u veš mašini operite na uobičajen način s toplom vodom i uz dodatak deterdženta.

Iako ova metoda nije tako učinkovita kao soda bikarbona, ipak većinu mirisa izvuče iz odjeće. Ako kupujete bijeli ocat u velikim količinama za druge svrhe čišćenja, ovo je super jeftina i praktična metoda. I da, ne morate brinuti, kod ove metode pranja miris octa se neće zadržati na odjeći, piše Health.

Facebook Komentari