13 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Preminuo je Ennio Morricone

Preminuo je Ennio Morricone

Jedan od najpoznatijih skladatelja i kompozitora Ennio Morricone preminuo je u 92. godini, javljaju talijanski mediji. Umro je u bolnici od posljedica pada. Obitelj je objavila tužnu vijest te napomenula kako će sprovod biti privatan.

Njegovo je ime sinonim za kvalitetnu i nezaboravnu filmsku glazbu. Snimio je više od 500 soundtrackova, prodao 70 milijuna ploča, šest puta bio je nominiran, a dvaput osvojio Oscara. Osvojio je i tri Grammyja te četiri Zlatna globusa.

Ennio je odrastao u živopisnom kvartu Trastevere u srcu Rima s majkom, ocem i četvero braće i sestara. Gledao je oca, profesionalnog svirača trube, kako zarađuje za život glazbom. Majka Libera je prodavala tkaninu. Upravo mu je otac bio prvi učitelj, koji ga je osposobio da svira nekolicinu instrumenata, a s trubom se upisao na Nacionalnu akademiju, gdje je četverogodišnji program završio u šest mjeseci. Odmah je krenuo skladati, što za film, što za teatar.

Njegova je glazba postala vrlo popularna u SAD-u gdje je Morricone skladao i za filmove redatelja poput Johna Hustona i njegova biblijskog epa, ‘Dvije mule za sestru Saru’, Dona Siegela s Eastwoodom i Shirley MacLaine, te filmove s Rockom Hudsonom i Richardom Burtonom.

– Nema do Ennija. Njegova je glazba tako jaka, tako prepoznatljiva, a tako raznovrsna – rekao je svojedobno slavni redatelj Quentin Tarantino, koji je gotovo u svakom svom filmu imao njegov ‘sound’.

Najveću slavu stekao je suradnjom s legendarnim redateljem špageti vesterna Sergiom Leoneom. Morricone je radio antologijske soundtrackove za Leoneovu ‘dolarsku trilogiju’ s Clintom Eastwoodom, te za njegove kasnije klasike ‘Bilo jednom na divljem zapadu’ i ‘Bilo jednom u Americi’, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike