Plenković smanjuje broj ministarstava: Evo tko bi mogao ‘letjeti’; manjinci bi mogli dobiti jednog ministra

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine te poručio da Hrvatska nema vremena za čekanje.

„Hrvatska nema vremena za čekanje, Zagreb nema vremena za čekanje. Obavio sam konzultacije sa svim zastupnicima nacionalnih manjina, sa saborskim zastupnikom i predsjednikom HNS-a Predragom Štromarom i čelnikom Reformista Radimirom Čačićem. Svi su oni spremni podržati HDZ i dati potpise za buduću vladu”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Najavio je kako će ovog tjedna poduzeti sve da imaju dovoljan broj potpisa te, nakon što krenu službeni rokovi, traže mandat za sastavljanje nove vlade.

„Da se što prije sazove novi Sabor, formira vlada, usvoji program i da krenemo raditi za Hrvatsku te s puno entuzijazma, snage i energije idemo u naš novi mandat”, poručio je.

Plenković je potvrdio da se jučer čuo s Milanovićem, a nakon što prikupi potrebne potpise javit će mu se kako bi dogovorili sastanak i krenuli dalje.

Nije konkretno odgovorio na pitanje hoće li, kako su naveli u predizbornom programu, smanjiti broj ministarstava.

„Vidjet ćemo, imamo nekoliko opcija. Razgovaramo i malo ćemo se još dodatno konzultirati unutar sebe, ima više varijanti. Ministarstava će biti manje nego danas”, poručio je.

Sugovornik blizak Plenkoviću kaže za 24sata da premijer ima plan sastaviti mladu, svježu vladu, s ljudima koji ”nemaju repove”.

Prvi potez na prvoj sjednici nove HDZ-ove vlade bit će promjena Zakona o ustroju Vlade i djelokruga ministarstava kojom će smanjiti broj ministarstava, najvjerojatnije će neka spojiti.

Što se tiče novih imena koja bi trebala preuzeti ministarstva, i tu su naši sugovornici bili škrti, a na kraju su ipak otkrili da u Vladi definitivno od mlađih kadrova ostaju Zdravko Marić, Josip Aladrović, Tomislav Ćorić, Mario Banožić, Ivan Malenica, Oleg Butković, a vjerojatno i Marija Vučković.

Što se tiče ministara koji su “na ledu” i najvjerojatnije neće biti u novoj vladi, to su Darko Horvat i, kako govori sugovornik za 24sata, Marko Pavić.

Ostaje prazno Ministarstvo obrazovanja, koje je u prošloj vladi dobio HNS, a sad je i ono u rukama HDZ-a. Navodno bi ono trebalo pripasti u ruke Radovana Fuchsa.

Od ostalih ministara iz stare Plenkovićeve vlade sigurni su Davor Božinović, koji ostaje ministar unutarnjih poslova i koji je jedan od najzaslužnijih za dobru kampanju koja je donijela slavlje u stranku, zatim stari/novi ministar zdravstva Vili Beroš, koji je osvojio više preferencijskih glasova i od samog Plenkovića, Tomo Medved, koji ostaje ministar branitelja te ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

U Vladi će, kako doznaje Jutarnji list, mjesto ministra bez portfelja dobiti i jedan predstavnik manjina koji bi se bavio isključivo manjinskim i društvenim pitanjima, za što je dosad bio zadužen potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Nije nužno da će to biti netko iz SDSS-a.

Gordan Jandroković, kako doznaje taj dnevnik, ostat će na poziciji predsjednika Sabora, ali više neće biti glavni tajnik HDZ-a. Novi glavni tajnik bit će Krunoslav Katičić, sadašnji državni tajnik u Ministarstvu državne imovine. HDZ želi da se on isključivo posveti stranci, što Jandroković često nije stizao zbog posla šefa Sabora.

Share This Article