U Osječko-baranjskoj županiji 14 novih slučajeva, u Zagrebačkoj četiri, po dva u Lici i Županji

S jučerašnjih 96 novozaraženih, ukupan broj potvrđenih slučajva u Hrvatskoj popeo se na 3008, od čega je 728 aktivnih slučajeva. Iz županijskih stožera već su počela pristizati izvješća o novim zaraženim.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Zagrebačke županije danas do 11:00 sati evidentirano je 175 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o četiri osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule. Iz županijskog stožer napomnju kako se podaci koje svakodnevno objavljuju u isto vrijeme odnose na podatke zaprimljene od strane županijskog Zavoda do 11 sati, dok Nacionalni stožer objavljuje podatke dobivene do 14 sati. Iz toga proizlazi razlika u brojevima.

U zadnja 24 sata na koronavirus je u Osječko-baranjskoj županiji testirano 215 uzoraka, što je do sada među najvišim dnevnim brojem obrada, a pozitivno je bilo 14 nalaza. Najviše (8) pozitivnih nalaza je s područja Đakova, četiri iz Osijeka te po jedan osoba iz Strizivojne i Čepina. Svi su kontakti ranije oboljelih osoba.

Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 2 nova pozitivna slučaja zaraze na COVID-19. Obje zaražene osobe su iz Županje. Ukupno je, od početka epidemije, broj oboljelih osoba 62 od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno je u županiji 1 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 100 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2760. U samoizolaciji na području županije nalazi se 289 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivan 1 zdravstveni radnik (1 medicinska sestra/tehničar). Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 19 (3 liječnika i 16 medicinskih sestara/tehničara).

U Primorsko-goranskoj zaražene su dvije osobe. Kako navodi Kanal R, radi se o pomoćnoj radnici iz KBC-a čiji se kontakti još utvrđuju, te osobi iz Zagreba koja vikendom boravi u Rijeci.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Ličko-senjskoj županiji dvije su novooboljele osobe od koronavirusa, a riječ je o osobama iz Otočca koje su bliski kontakti ranije oboljelih osoba. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih. U Ličko-senjskoj županiji ukupno je oboljelo 27 osoba od covid-19 od kojih je pet osoba pozitivno, 21 osoba je izliječena, a jedna je preminula. Jedna oboljela osoba je na liječenju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti. Uzorci su u posljednja 24 sata uzeti od 20 osoba, a testirano je ukupno 570 osoba. Pod aktivnim nadzorom i mjerom samoizolacije su 24 osobe. Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske provjerili su poštivanje mjera samoizolacije i nisu utvrdili kršenje izrečenih mjera.

I danas je u Istri, kao i u petak, jedna osoba pozitivna na koronarivrus što je utvrđeno tijekom protekle noći u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije gdje su ispitivali uzorke briseva na covid-19, priopćeno je subotu iz Županijskog stožera Civilne zaštite. Epidemiološka obrada je u tijeku, a kako se neslužbeno doznaje zaražena je ženska osoba iz Umaga, vlasnica obrta uslužne djelatnosti. Zbog toga se, nakon novih testiranja, može očekivati povećani broj zaraženih osoba koje su bile s njom u u kontaktu. Trenutno je u pulskoj Općoj bolnici hospitalizirano osam osoba, a više od 150 osoba u Istri je u samoizolaciji. Neovisno o novom slučaju novozaražene osobe, u Istri se nastavlja relativno povoljno razdoblje što se tiče oboljelih od koronavirusa.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvještava javnost da je do 4. srpnja 2020. testirano nove 22 osobe i svi su nalazi negativni, a čime je u Međimurskoj županiji testirano ukupno 1306 osoba. U Međimurju je aktivan jedan slučaj, a statistički se vode još dvije osobe koje žive i rade u gradu Zagrebu i u posljednje vrijeme nisu boravile u Međimurskoj županiji. Ukupno se od 25.2.2020. oporavilo osam osoba. Epidemiološka situacija s obzirom na broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj i susjednim županijama može biti ocijenjena kao izrazito dobra, zaštitna oprema, poglavito za socijalne ustanove se kontinuirano nabavlja, a sve zdravstvene ustanove nesmetano rade, javlja Večernji list.

Facebook Komentari