Privode se i zlostavljač i žrtva, a događa se da i žrtva mora platiti kaznu

Ilustracija

Udruga Ženska pomoć sada pruža pomoć i podršku ženama i djeci žrtvama nasilja, kroz programe smještaja na tajnoj lokaciji, savjetovališta (psihološka, pravna, socijalna i savjetodavna pomoć) i SOS linije, dostupne od 0-24.

Voditeljica udruge Marijana Zrinka Jegrišnik ističe da, sa stručnim timom, rade sa živim ljudima, traumatiziranim ženama koja su prošla teška zlostavljanja i ne mogu samo tako zatvoriti svoja vrata. Naime, udruzi su potrebna financijska sredstva, piše N1.

“Po Istanbulskoj konvenciji država je dužna osigurati stalno financiranje. Ne bi se smjeli dovoditi u situaciju da nemamo za osnovne stvari – za hladni pogon, hranu, isplatu za stručne osobe… Krivo je prikazano u javnosti da sve udruge imaju novac. Radimo sa živim ljudima, provodimo programe koje bi trebala država, a nije u stanju sama”, rekla je Jegrišnik .

“Prije 3-4 godine bila je bolja situacija suradnje s policijom i sudovima. Danas istovremeno privode i ženu i muškarca i predaju slučaj sucu za prekršaje. Neminovno se događa i žena mora platiti kaznu.”

Stručno osoblje radi na ozdravljenju, a žrtve u prosjeku ostanu minimalno šest mjeseci. “Ne može se situacija riješiti u roku od par dana”, rekla je.

Share This Article