Puhovski: Plenković će morati dobiti pojedinačno ljude Škore i Mosta, možda i Restarta

Politički analitičar Žarko Puhovski uoči izborne šutnje kaže da HDZ u ovako teškoj poziciji pred izbore još nikada nije bio, da Škorina opcija pada, te da će Restart koalicija vrlo teško, ako ikako, moći okupiti 76 zastupnika u Saboru, piše N1.

Gdje će postizborni pregovori biti tvrđi, na ljevici ili na desnici, Puhovski kaže da prvo treba vidjeti gdje će oni uopće imati smisla.

„Čini mi se, moram reći nažalost, da pregovori na ljevici neće biti smisleni, da ljevica neće moći doći niti blizu 76 mjesta u parlamentu, dok bi desnici to trebalo biti lakše, barem matematički. Tek tada počinju pitanja tko bi s kim“, kazao je.

Puhovski ne vidi kako bi koalicija Restart imala potreban prostor za pregovore o dodatnim glasovima u Saboru.

„Po mojem mišljenju, oni su napravili ozbiljnu grešku što su išli s jednom, a ne s dvije liste. Po mom računu, s dvije liste dobili bi tri ili četiri mjesta više nego ovako, primjerice u VIII jedinici“, nastavio je.

Stoga će ići u pregovore u prvom redu s onima, ocijenio je, koji će im možda i oduzeti glasove, primjerice platforma Možemo!.
U tom slučaju se postavlja pitanje koliko će novi Sabor biti stabilan, ako je u prošlom bilo čak 35 „preletača“?

„Teško će biti postići stabilnost, to je potpuno očito. Međutim, Plenković je pokazao da je u tome prilično spretan. Svaki put se uspio izvući“, kazao je Puhovski.

Prvi problem Plenkovića bit će simbolički, rekao je, odnosno to što će morati privlačiti ljude koji će, da bi podržali HDZ, morati objasniti taj svoj čin u odnosu na ono što su govorili prije izbora.

„Plenković će morati dobiti neke Škorine i Mostove ljude pojedinačno, možda i Restartove“, rekao je, a tu potom ostaje još nešto.

„Još veći problem će mu biti, što mislim da je lako moguće, da se pokaže da mu za većinu treba potpora manjina“, objasnio je Puhovski, istaknuvši kampanju protiv Milorada Pupovca iz SDSS-a.

Zato Puhovski smatra da opcija ponavljanja izbora u kasnu jesen nije nemoguća, što mu se čini jako lošim zbog krize.

Konkretan primjer lomova između HDZ-a i Domovinskog pokreta ilustrirao je primjerom ako bi Domovinski pokret tražio mjesto ministra kulture za Zlatka Hasanbegovića.

„Svi se kunu da se ne radi o svjetonazorima, a baš o svjetonazorima se radi. Ostavlja se pitanje koliko je Škoro tu heterogenu skupinu povezao u jedan organizam“, kazao je Puhovski.

On zato smatra da je lako moguće da se Škorinoj opciji dogodi ono što se dogodilo Mostu, raspad nakon ulaska u Sabor.

Puhovski predviđa Domovinskom pokretu oko 15 mjesta:

„ Prema zadnjim podacima oni lagano padaju, nagriza ih Most, nešto i HDZ… Pregovori će zato biti teški jer će se morati pregovarati sa zastupnikom po zastupnikom.“

„HDZ je danas ugroženiji nego što je bio ikada na izborima. Zdesna ih nagriza relativno jaka Škorina pozicija, jer nastupaju sa sloganom ‘mi smo HDZ više nego oni’… To je jedno vrijeme djelovalo dosta uspješno, ali sada se to počinje gubiti, jer je Škoro sklepao liste zbrda zdola“, dalje je objasnio Puhovski.

Za SDP je kazao da se nakon duljeg vremena našao na udaru lijeve opcije, odnosno da je napravio glupost što je uopće glasao za raspuštanje Sabora:

„S time sad moraju živjeti, to ih može koštati.“

Za kandidature ljudi koji su ili europarlamentarci ili župani, odnosno gradonačelnici, te sigurno neće preuzeti mjesto u Saboru, a takvih ima puno, Puhovski kaže da za njega tu nema spora.

„Radi se o čistoj prevari“, kazao je.

Konačno, što se tiče glasanja u uvjetima epidemije, rekao je da će na ovaj način sigurno biti ugrožena ustavna legitimnost izbora.

„ Ustav kaže da će Ustavni sud reagirati ako se ocijeni da je riječ o nečemu što utječe na rezultat izbora“, upozorio je.

To, kaže, znači da time Ustavni sud naprosto ne mora ispravljati ili spriječiti radnje koje su zapravo protuustavne ako nema utjecaja na rezultate izbora. Ili ako to tako neko zaključi.

Konačno: „Uveli su veoma čudnu logiku da imaju biračke odbore u državnim domovima, a nemaju u privatnima, piše N1.

Facebook Komentari